Передплата 2024 ВЗ

Довго сидите за комп‘ютером? Їжте апельсини

А цедра зміцнить судини, знизить ризик інфаркту міокарда та інсульту

Батьківщиною апельсинів вважають Південний Китай та Індокитай. Уперше ці фрукти згадують у китайських рукописах II-I століття до нашої ери. В Європі апельсини відомі ще з античних часів. Деякі дослідники вважають, що це були гіркі фрукти. А ось солодкі апельсини до Європи завезли у XV столітті.

В одному апельсині - 80% денної норми вітаміну С. Те, що вітамін С підвищує імунітет, знають усі. Але, крім цього, вітамін С сприяє зниженню запальних процесів. Для тих, хто прагне схуднути, важливо, що він підвищує здатність організму використовувати власний жир як джерело енергії під час фізичного навантаження. Вітамін С покращує засвоєння заліза та зменшує втому. А ще він діє як антиоксидант, що бореться зі старінням, він також необхідний для відновлення ДНК та вироблення серотоніну, який сприяє відчуттю щастя та гарному сну.

Калій, що є в плодах апельсина, підтримує роботу серця, також допомагає підтримувати м’язову масу. Цей мінерал діє як сечогінний засіб, знижуючи кров’яний тиск та протидіючи затримці рідини в організмі. Фолієва кислота підтримує в порядку мозок і нервову систему та допомагає від депресії й проблем із пам’яттю.

Клітковина в апельсинах знижує рівень холестерину у крові та допомагає боротися з внутрішнім жиром на животі. Вона також підтримує функцію травлення, рівень цукру, підвищує відчуття ситості і навіть покращує сон.

М’якуш апельсина і білий прошарок між шкіркою, яка називається альбедо, містять велику кількість флавоноїдів. Звичка їсти фрукти та овочі, багаті на флавоноїди, допомагає підтримувати у хорошому стані нервову та серцево-судинну системи. У білій частині є пектин, який покращує травлення, знижує артеріальний тиск.

Якщо ви регулярно їсте апельсини, то знижуєте ризик втратити зір у старості на 60%.

Навіть якщо ви хочете дати відпочити очам від постійної роботи за комп’ютером, апельсини можуть стати корисною та смачною заміною вітамінним комплексам. З'їсти два-три апельсини на тиждень значно простіше й ефективніше.

Цедра, яку найчастіше використовують у кулінарії як ароматизатор, містить ефірні олії, що сприяють зниженню апетиту. Її потрібно висушити, подрібнити й заварювати чай — корисно і смачно. Дві склянки на день такого настою прискорять метаболізм, знизять рівень холестерину, зміцнять судини, знизять ризик інфаркту міокарда та інсульту.

Апельсини можуть бути чудовою добавкою до вівсяної каші, салатів, у поєднанні з салатним листям, горіхами, сиром та йогуртом. Цікаво змішувати різні сорти апельсинів.

Апельсини з сирною начинкою

  • 200 г м’якого сиру,
  • 4 апельсини,
  • 80 г цукру,
  • 30 г волоських горіхів,
  • 100 г мармеладу.

Апельсини вимити, обсушити та розрізати навпіл. З кожної половинки ложкою обережно вийняти м’якоть. Краї половинок апельсинів оформити зубчиками.

М’якуш апельсинів подрібнити, попередньо відокремивши від часточок білу шкірку. Ядра горіхів трохи підсушити на пательні, а потім подрібнити. З'єднати апельсинову м’якоть із сиром, цукром та горіхами, перемішати. Наповнити апельсинові «кошики» начинкою.

Прикрасити дрібними кубиками мармеладу.

Пісний апельсиновий торт

  • 200 мл апельсинового соку,
  • 1 апельсин,
  • 290 г борошна,
  • 100 мл олії,
  • 200 г цукру,
  • 40 мл винного оцту,
  • 1 ч. ложка ванільної есенції,
  • 1,5 ч. ложки соди,
  • дрібка солі,
  • горіхи — за бажання.

Для крему:

  • 500 мл апельсинового соку,
  • 40 г цукру,
  • 5 ст. ложок манної крупи.

Обов’язково просіяти борошно, додати дрібку солі, перемішати.

Апельсин ретельно вимити, обсушити, овочечисткою дуже тонко і без білого шару зняти цедру, нарізати соломкою. Або натерти цедру терткою, знадобляться 3 ст. ложки цедри.

У миску налити апельсиновий сік, всипати цукор, розмішати. Додати апельсинову цедру, ванільну есенцію, винний оцет, олію, добре розмішати до розчинення цукру вінчиком або міксером.

З'єднати рідкі та сухі інгредієнти, збити на низькій швидкості міксера до однорідної маси або добре вимішати вінчиком.

У 3 ст. ложках апельсинового соку розмішати соду і влити в тісто, швидко перемішати. Тісто посвітлішає і трохи збільшиться в об'ємі.

Форму діам. 21 см змастити олією, посипати борошном, зайве борошно струсити. Форму заповнити тістом та поставити в добре розігріту духовку. Випікати за температури 180°С 35−40 хв до сухої тріски. Вимкнути вогонь, відкрити дверцята духовки, дати торту 5 хв постояти.

Потім акуратно вийняти з форми, бо він дуже ніжний, і остудити на решітці. Вистиглий бісквіт розрізати на 2 частини.

Коржі промастити пісним заварним кремом. Посипати подрібненими горіхами, прикрасити. Для пісного крему у сотейнику розігріти апельсиновий сік з цукром, всипати манну крупу, варити як манну кашу до загустіння. Крем трохи остудити та збити міксером. Змастити коржі.

Схожі новини