Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Благодійність задля Перемоги

На ярмарку у Побужанах зібрали кошти на підтримку ЗСУ

У невеликому селі Буської територіальної громади на Львівщині, Побужанах, з перших днів війни згуртувались задля допомоги Збройним силам України та наближення Перемоги. Упродовж багатьох місяців тут готують їжу, різну консервацію для захисників.

Нещодавно організу­вали благодійну акцію — концерт та ярмарок для збору коштів для потреб вій­ськових під гаслом «Я дякую, солдате, за життя».

До організації долучились усією громадою — школя­рі, вчителі, батьки, працівни­ки освіти, культури, підприємці та місцева влада. Одні кухова­рили та реалізовували страви і смаколики, інші - готували ху­дожні номери та виступи.

Волонтерка Марія Гаєвська й одна із організаторок захо­ду подякувала односельцям, які активно долучилися до бла­годійної акції на підтримку за­хисників.

Завдяки небайдужим жите­лям та гостям села вдалось зі­брати понад 36 тисяч гривень.

Пані Марія від 2014 року вдома випікає смаколики для воїнів АТО. А від початку повно­масштабного вторгнення во­рога на українську землю жінки з Побужан, зокрема працівни­ці сфери культури, зорганізу­валися і почали працювати в Народному домі. Зараз жінки збираються у Світлиці-музеї, яка розташована у відремон­тованому приміщенні.

— Ми робимо все — тушкує­мо, готуємо, крутимо, печемо все, що вміємо і що можемо, і з чого маємо. І салати різ­ні робимо, і тушкованки крути­мо, і капусту квасимо. Випікає­мо пряники, рулети, булочки.., — розповідає Марія Гаєвська. До речі, єдиний син пані Ма­рії служить у Збройних силах України.

Печуть найрізноманітніше домашнє солодке, складають у коробки, які волонтери маши­нами відвозять на фронт. Хлоп­ці пишуть, що вдячні, переда­чі з Побужан їм дуже смакують.

Днями ґаздині підготували 350 пряників у Буськ, де від­бувся благодійний концерт з нагоди Дня міста. Кошти, виру­чені за продаж смаколиків, теж передадуть на передову.

Здобні булочки з родзинками

3 яйця, 1,5 склянки моло­ка, дрібка солі, 100 г верш­кового масла, 1,5 ст. ложки сухих дріжджів, 0,5 склянки цукру, 600 г борошна, 100 г родзинок чи варення — за ба­жання.

У глибоку посудину вли­ти тепле молоко. Всипати сухі дріжджі і добре перемішати. Суміш відставити на 15 хв у те­пле місце.

У дріжджовий розчин дода­ти яйця, цукор та сіль. Добре перемішати.

Додати до суміші 5−6 ст. ло­жок просіяного борошна. Пе­ремішати до однорідності.

Масло розтопити на водяній бані. Охолоджене масло влити у тісто.

Всипати решту борошна і вимісити тісто. Спершу в мис­ці, а потім на столі.

М’яке еластичне тісто ви­класти у глибоку тарілку, зма­щену олією. Накрити рушни­ком і поставити у тепле місце на 1 год.

Коли тісто збільшиться в об'ємі вдвічі, обім'яти його і розкачати на прямокутник.

Додати начинку на ви­бір. Зверху посипати цукром. Згорнути тісто у рулет.

Нарізати ножем на однакові шматочки.

Сформувати булочки, ниж­ній край шматочка акуратно защіпнути.

Булочки викласти на деко, застелене пергаментним па­пером або змащене маслом і посипане борошном.

Накрити булочки рушником і залишити на 25−30 хв.

За 5 хв до випікання збити яйце і змастити ним булочки. Випікати у розігрітій до 180°С духовці 20−25 хв.

Схожі новини