Запечена картопля — найкорисніша
Допомагає від гіпертоні ї, проблем із серцем і шлунком
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/472522/bulba1.jpg)
Цьогорічний урожай картоплі радує. Городники й селяни вже завантажили підвали й льохи сповна, а надлишки продають. Тому й ціна — лише 5 гривень за кілограм. Тож перезимуємо без проблем!
Поширений міф — «від картоплі лише гладшають» — знають усі жінки, що сидять на дієтах. Але насправді картопля — продукт лікувальний. І навіть основа багатьох дієт!
Поряд з вуглеводами, білками та жиром у бульбах картоплі є калій — 568 мг на 100 г сирої маси картоплі. Завдяки великому вмісту калію картопля дуже корисна тим, хто страждає від гіпертонії, атеросклерозу і серцевої недостатності. Адже саме калій — незамінний елемент для нормальної роботи серцевого м’яза та судин. А ще він нормалізує водно-сольовий обмін в організмі, допомагає вивести зайву воду разом із кухонною сіллю. Не випадково картопля — основа багатьох лікувальних дієт. Але готувати її треба правильно — варити, а ще краще — запікати.
Дуже корисна картопля за гастритів з підвищеною кислотністю та виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. Все тому, що кислотно-лужний баланс картоплі - злегка лужний, отже, зайву кислоту у шлунку він «гасить».
У картоплі багато вітамінів — С, В, В2, В6, РР, Д, К, Е, фолієва кислота, каротин… Є ще корисні амінокислоти та органічні кислоти. Все це є в бульбах у незначній кількості, отож за цінністю бульба навряд чи зрівняється з 1 лимоном. Але: якщо ми їмо картоплю, то їмо її від душі - на відміну від тих же лимонів, і в порціях себе не обмежуємо. Тож можна сміливо втішати себе, що отримуємо не лише шкідливі калорії, а й багато корисних речовин.
Запечена картопля — найкорисніша з усіх картопляних страв: у ній зберігається найбільше вітамінів. Перед запіканням бульби картоплі слід ретельно вимити. Дрібні бульби можна запікати, нічим не накриваючи, — вони пропечуться. Великі краще загорнути у фольгу, щоб зверху не згоріли і не залишилися сирими всередині.
Шкірку (той самий «мундир») краще не зрізати — вона надасть картоплі особливого смаку. До того ж у картопляній шкірці чимало вітамінів, і якщо картопля молода, її можна їсти разом зі шкіркою.
Запечена картопля поєднується з будь-якими продуктами: сиром, рибою, м’ясом, овочами. Втім, якщо їсти її просто з олією та сіллю, теж буде дуже смачно.
Картопляна піца з шинкою
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/09/bulba_piza.jpg)
800 г картоплі, 50 г борошна, сіль.
Для начинки: 6 скибочок шинки, 120 г моцарели, 200 г томатної м’якоті, оливкова олія, свіжий базилік.
Зварити картоплю до напівготовності. Остудити, натерти на грубій тертці. Перемішати у мисці з борошном і дрібкою солі, перекласти у форму (на деко), покриту пергаментним папером (можна додатково змастити його маслом).
Надати картоплі круглої форми, типової для піци, але не надто сильно утрамбовувати. Запікати у духовці, розігрітій до 200°C, 20 хв. Викласти на картоплю шар томатів, посипати моцарелою і поставити у духовку, щоб розплавився сир.
Після цього викласти скибочки шинки, прикрасити свіжим базиліком і подавати, скропивши оливковою олією.
Картопля, запечена у вершках
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/09/bulba_vershku.jpg)
Картопля, вершки 33%, 3 гілочки свіжого розмарину, сіль, перець чорний мелений.
Картоплю добре помити щіткою, не чистити, розрізати уздовж навпіл і зрізом покласти на дно форми. Залити вершками так, щоб покривали картоплю до половини. Посолити, поперчити, покласти у форму гілочки розмарину. Форму щільно накрити фольгою і поставити в нагріту до 1600C духовку на 1 год. Тоді зняти фольгу, поставити форму з картоплею на найвищий рівень у духовці і під режимом «Гриль» довести до красивого рум’яного кольору.
Картопля з яйцем і сиром
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/09/bulba_yize.jpg)
2 великі картоплини, 4 яйця, 4 ст. ложки натертого твердого сиру, 2−3 стебла зеленої цибулі, сіль, перець чорний мелений.
Картоплю почистити щіткою під проточною водою, зварити до готовності й остудити. Варену картоплю розрізати уздовж навпіл, акуратно ложкою або ножем вийняти вміст, залишивши на шкірці невеликий шар завтовшки 0,5 см. Картоплю викласти у форму для запікання (для стійкості можна злегка зрізати низ), посолити всередині, поперчити, присипати сиром, розбити в кожну половинку по яйцю. Яйце зверху посолити, поперчити. Наповнену картоплю поставити в нагріту до 2400C духовку і запікати до готовності білка. Готову картоплю вийняти з духовки, присипати сиром, що залишився, зеленою цибулею і подавати з овочевим салатом.