Передплата 2024 «Добрий господар»

Класичний американський яблучний пиріг

Рецепт

Американський яблучний пиріг
Американський яблучний пиріг

ДЛЯ ТІСТА:

  • 350 г борошна
  • 230 г вершкового масла
  • 0,5 ч. ложки солі
  • 1 ст. ложка цукру
  • 60−120 мл крижаної води

ДЛЯ НАЧИНКИ:

  • 1,1−1,2 кг яблук
  • 100 г цукру
  • 1 ст. ложка соку лимона
  • 1 ст. ложка кориці
  • 30 г вершкового масла — за бажання
  • 1,5 ст. ложка кукурудзяного крохмалю

Тісто. Натерти масло на тертці і покласти в морозилку.

Борошно з'єднати із сіллю, перемішати.

Вийняти застигле масло і змішати з борошном, можна кухонним комбайном або подрібнювачем. Або посікти ножем. Робити це швидко, щоб масло не розтануло.

Має вийти консистенція горошини, тобто дуже дрібна крихта.

Додати крижану(!) воду невеликими порціями. Перед початком приготування відміряти 120 мл холодної перевареної води і поставити на 10−15 хв у морозильник.

Додати і безперервно вимішувати, поки тісто не стане від натискання зліплюватися. Воно не має липнути до рук.

Вимішати, розділити на дві частини, скачати їх у кулі.

Розпластати їх на коржі, загорнути у харчову плівку. Покласти на 1 год у холодильник. Розкачувати тісто потрібно охолодженим, щоб коржі вийшли рівними. Якщо тісто буде м’яким, воно може розшаровуватися, кришитися, ламатися або прилипати до качалки.

Начинка. Яблука очистити від шкірки та нарізати невеликими часточками. Додати в миску до яблук корицю та цукор. Влити сік лимона, він допоможе яблукам зберегти форму під впливом високої температури, і не дасть їм потемніти — начинка буде золотистого кольору. Перемішати і залишити за кімнатної температури, щоб яблука пустили сік, від 30 хв до 1 год.

Сік, що утворився, злити в сотейник. Це майбутній сироп. Пиріг виходить досить жирний, оскільки основа готується із пісочного тіста. Тому масло вершкове в сироп додати за бажання (у класичному варіанті воно є).

Сироп поставити на плиту, прокип’ятити на малому вогні 3−8 хв.

Він сильно кипітиме і пінитиметься. На відміну від класичної карамелі, сироп можна зрідка помішувати. Коли піни стало багато і видно, що сироп почав гуснути, зняти його з вогню.

Вилити карамельний сироп у яблука. Посипати начинку крохмалем.

Ретельно перемішати.

Вийняти тісто із холодильника.

Робочу поверхню злегка притрусити борошном, натерти борошном і качалку, викласти один корж.

Розкачати на пласт, щоб діаметр у коржа був більший, ніж форми для випікання, аби сформувати бортики. До речі, для рівномірного розкачування спрямовуйте качалку від центру до краю, поступово зміщуючись по колу.

Перенести корж у форму на качалці: акуратно намотати пласт тіста, скидаючи пензликом надлишки борошна.

Розмотати тісто над формою.

Сформувати дно і бортики, акуратно притискаючи пласт до дна форми.

Викласти яблучну начинку.

Другий корж тіста розкачати аналогічно першому і накрити начинку.

Так само формувати бортики: зліпити краї та підгорнути (верхній пласт під нижній). Щоб легко було скріплювати, краще змочити пальці водою.

Зробити красивий обідок: руками сформувати хвилястий край: підставити два пальці однієї руки, а другою рукою притискати тісто.

Від центру зробити 5 невеликих надрізів. Вони потрібні для перевірки яблук на готовність. А ще пара виходитиме, і тісто не підніматиметься. До речі, надрізи краще робити рівними, щоб від них почати розрізати готовий пиріг на порції.

Поставити форму в нагріту духовку та випікати за 2000С 1 год. Краще ставити форму вниз, щоб верхівка пирога не підгоріла, перш ніж яблука пропечуться. Якщо краї вже схопилися і трохи потемніли, але всередині пиріг ще сирий, бортики потрібно прикрити фольгою і випікати ще 30 хв. Яблука мають трохи бухтіти через щілини — це означає, що начинка добре пропеклася.

Перевірити через отвір яблука на готовність: проколоти їх зубочисткою, вони мають бути м’якими.

Класичний американський яблучний пиріг має охолонути і настоятися.

Схожі новини