Салати з огірків на зиму

Домашня овочева консервація – невід’ємна частина повсякденного та святкового столу

Салат з огірків
Салат з огірків

Популярними є й соковиті та ароматні салати з огірків на зиму, рецептів яких існує безліч. Цьогоріч городників порадував урожай огірків, тож пропонуємо кілька рецептів для розмаїття.

«Смакота»

2,8 кг ґрунтових огірків, 1 пучок петрушки, 95 мл оцту 9%, 45 г гру­бої солі, 20 г меленого перцю, 80 г цукру, 50 мл олії.

Огірки вимити і нарізати прямокут­ними брусочками.

Викласти у велику ємність, додати цукор, сіль і перець. Влити олію, до­дати оцет і подрібнену петрушку. Ре­тельно перемішати і залишити на 6 год, щоб овочі добре замаринувалися і пустили сік. Потім масу закип’ятити і варити 10 хв.

Розкласти овочеву суміш у гарячі простерилізовані банки і закрити їх прокип‘яченими металевими криш­ками.

Перевернути закрутки догори дном, дати їм поступово охолонути.

По-корейськи

200 г моркви, 25 г корейської приправи, 1,7 кг невеликих огір­ків, 85 мл яблучного оцту, 90 мл олії, 25 г солі, 1 головка часнику, 50 г цукру.

Вимити огірки і замочити їх на пів години у воді.Нарізати широкими смужками.

Моркву почистити і нарізати дов­гою соломкою. Часник вичавити.

Усі інґредієнти з’єднати в каструлі, посолити, додати корейські спеції і цукор.

З’єднати оцет з олією, вилити у салат і добре розмішати. Дати заго­товці настоятися близько 10 год, тоді викласти в чисті банки і залити соком, що виділився. Простерилізувати єм­ності із салатом у киплячій воді: банки 0,5 л – 12 хв, 1 л – 20 хв. Закрити са­лат металевими кришками, накрити пледом і залишити вистигати.

«Ніжинський»

600 г цибулі, 50 г кропу, 2,7 кг огірків, 50 мл оцту, 25 г грубої солі, 25 г суміші перців, 60 г цукру, 10 г насіння гірчиці, 2 лаврові листки.

Огірки покласти на 1 год у воду. Розрізати вздовж і нашаткувати пів кружальцями. Цибулю нарізати кіль­цями.

Овочі змішати, посолити і дочека­тися утворення соку.

В іншу ємність налити оцет, додати цукор та інші приправи. Влити олію й інтенсивно розмішати.

Овочі в каструлі присипати по­дрібненим кропом. Влити маринад. Довести суміш до кипіння і млоїти 7 хв, регулярно помішуючи. Наповни­ти скляні банки готовим салатом і за­крити.

Через два тижні можна куштувати.

«Дамські пальчики»

4 кг перерослих огірків, 230 г цукру, 42 г чорного меленого пер­цю, 5 цибулин, 110 г солі, 230 мл оцту, 60 г часнику, 70 г гіркого перцю, 150 мл олії.

У плодів відрізати кінчики та опус­тити їх у холодну воду на 2 год. Розрі­зати їх на 4 частини. Дуже великі огір­ки спершу краще розділити навпіл.

Цибулю нашаткувати півкільцями.

У велику каструлю влити олію, по­класти всі спеції та влити оцет і посі­чений гіркий перець. Потім у кастру­лю покласти нарізані овочі, активно розмішати їх і залишити на 5 год.

Простерилізовані банки заповни­ти салатом і залити маринадом, що утворився.

Прикрити кожну банку чистою кришкою і стерилізувати в киплячій воді близько 20 хв, вийняти і герме­тично закрити. Залишити вистигати під теплою ковдрою.

З куркумою

3,2 кг невеликих огірків, 185 мл оцту, 8 г куркуми, 40 г солі, 50 г меду, 3 зубчики часнику, су­міш сухих перців, 4 лаврові лис­точки, 1,8 л води, 80 г кропу.

Промиті огірки нашаткувати пря­мокутними скибочками. Часник дріб­но посікти.

У жаростійку ємність влити воду і довести до кипіння. Додати сіль, мед та куркуму. Після чого влити оцет, ва­рити 2 хв, відставити.

На дно банок покласти нарізаний кріп, лаврове листя, насипати перець і подрібнений часник. Потім покласти огірки та наповнити банки марина­дом.

Прикрити кришками та залишити на 1 год.

Простерилізувати банки у киплячій воді близько 15 хв, закрити кришка­ми.

«Тещин язик»

3 кг огірків, 1,5 кг помідо­рів, 0,5 кг болгарського перцю, 130 мл яблучного оцту 6%, 90 г часнику, 125 г цукру, 45 г гірко­го стручкового перцю, 1 склянка олії, 45 г солі.

Помідори, часник та перці змолоти у м’ясорубці, щоб вийшло густе пюре.

Огірки нашаткувати слайсами або кружальцями.

Помістити овочі в товстостінну єм­ність, додати пюре з помідорів, олію, цукор і сіль.

Перемішати, закип’ятити. Млоїти суміш із овочів на мінімальному вог­ні, регулярно помішуючи, 30 хв. Після цього влити оцет та варити ще 6 хв.

Розкласти заготовку в банки, за­крутити простерилізованими криш­ками і перевернути.

Коли салат охолоне, перенести його в комору і зберігати за кімнат­ної температури. Вживати можна відразу або через 2 тижні, щоб на­брав смаку.

Гострий

70 г часнику, 1 склянка оцту, 3,8 кг огірків, 65 г грубої солі, 45 г су­хої гірчиці, 40 г чорного меленого перцю, 25 г перцю чилі, 220 г цу­кру.

Промиті огірки розрізати на 5 час­тин, якщо плоди маленькі, розрізати вздовж на 3 частини. Скласти плоди в каструлю, всипати цукор, сіль, дрібно нарізаний часник та всі гострі спеції. Овочеву масу настоювати 6 год. Піс­ля цього огірки перемішати та роз­класти в чисті банки.

Стерилізувати 15 хв, закрити прокип‘яченими кришками.

Салат перевернути до охолоджен­ня, потім перенести на зберігання в темну комірчину.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень