Салати з огірків на зиму
Домашня овочева консервація – невід’ємна частина повсякденного та святкового столу
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/467779/salat.jpg)
Популярними є й соковиті та ароматні салати з огірків на зиму, рецептів яких існує безліч. Цьогоріч городників порадував урожай огірків, тож пропонуємо кілька рецептів для розмаїття.
«Смакота»
2,8 кг ґрунтових огірків, 1 пучок петрушки, 95 мл оцту 9%, 45 г грубої солі, 20 г меленого перцю, 80 г цукру, 50 мл олії.
Огірки вимити і нарізати прямокутними брусочками.
Викласти у велику ємність, додати цукор, сіль і перець. Влити олію, додати оцет і подрібнену петрушку. Ретельно перемішати і залишити на 6 год, щоб овочі добре замаринувалися і пустили сік. Потім масу закип’ятити і варити 10 хв.
Розкласти овочеву суміш у гарячі простерилізовані банки і закрити їх прокип‘яченими металевими кришками.
Перевернути закрутки догори дном, дати їм поступово охолонути.
По-корейськи
200 г моркви, 25 г корейської приправи, 1,7 кг невеликих огірків, 85 мл яблучного оцту, 90 мл олії, 25 г солі, 1 головка часнику, 50 г цукру.
Вимити огірки і замочити їх на пів години у воді.Нарізати широкими смужками.
Моркву почистити і нарізати довгою соломкою. Часник вичавити.
Усі інґредієнти з’єднати в каструлі, посолити, додати корейські спеції і цукор.
З’єднати оцет з олією, вилити у салат і добре розмішати. Дати заготовці настоятися близько 10 год, тоді викласти в чисті банки і залити соком, що виділився. Простерилізувати ємності із салатом у киплячій воді: банки 0,5 л – 12 хв, 1 л – 20 хв. Закрити салат металевими кришками, накрити пледом і залишити вистигати.
«Ніжинський»
600 г цибулі, 50 г кропу, 2,7 кг огірків, 50 мл оцту, 25 г грубої солі, 25 г суміші перців, 60 г цукру, 10 г насіння гірчиці, 2 лаврові листки.
Огірки покласти на 1 год у воду. Розрізати вздовж і нашаткувати пів кружальцями. Цибулю нарізати кільцями.
Овочі змішати, посолити і дочекатися утворення соку.
В іншу ємність налити оцет, додати цукор та інші приправи. Влити олію й інтенсивно розмішати.
Овочі в каструлі присипати подрібненим кропом. Влити маринад. Довести суміш до кипіння і млоїти 7 хв, регулярно помішуючи. Наповнити скляні банки готовим салатом і закрити.
Через два тижні можна куштувати.
«Дамські пальчики»
4 кг перерослих огірків, 230 г цукру, 42 г чорного меленого перцю, 5 цибулин, 110 г солі, 230 мл оцту, 60 г часнику, 70 г гіркого перцю, 150 мл олії.
У плодів відрізати кінчики та опустити їх у холодну воду на 2 год. Розрізати їх на 4 частини. Дуже великі огірки спершу краще розділити навпіл.
Цибулю нашаткувати півкільцями.
У велику каструлю влити олію, покласти всі спеції та влити оцет і посічений гіркий перець. Потім у каструлю покласти нарізані овочі, активно розмішати їх і залишити на 5 год.
Простерилізовані банки заповнити салатом і залити маринадом, що утворився.
Прикрити кожну банку чистою кришкою і стерилізувати в киплячій воді близько 20 хв, вийняти і герметично закрити. Залишити вистигати під теплою ковдрою.
З куркумою
3,2 кг невеликих огірків, 185 мл оцту, 8 г куркуми, 40 г солі, 50 г меду, 3 зубчики часнику, суміш сухих перців, 4 лаврові листочки, 1,8 л води, 80 г кропу.
Промиті огірки нашаткувати прямокутними скибочками. Часник дрібно посікти.
У жаростійку ємність влити воду і довести до кипіння. Додати сіль, мед та куркуму. Після чого влити оцет, варити 2 хв, відставити.
На дно банок покласти нарізаний кріп, лаврове листя, насипати перець і подрібнений часник. Потім покласти огірки та наповнити банки маринадом.
Прикрити кришками та залишити на 1 год.
Простерилізувати банки у киплячій воді близько 15 хв, закрити кришками.
«Тещин язик»
3 кг огірків, 1,5 кг помідорів, 0,5 кг болгарського перцю, 130 мл яблучного оцту 6%, 90 г часнику, 125 г цукру, 45 г гіркого стручкового перцю, 1 склянка олії, 45 г солі.
Помідори, часник та перці змолоти у м’ясорубці, щоб вийшло густе пюре.
Огірки нашаткувати слайсами або кружальцями.
Помістити овочі в товстостінну ємність, додати пюре з помідорів, олію, цукор і сіль.
Перемішати, закип’ятити. Млоїти суміш із овочів на мінімальному вогні, регулярно помішуючи, 30 хв. Після цього влити оцет та варити ще 6 хв.
Розкласти заготовку в банки, закрутити простерилізованими кришками і перевернути.
Коли салат охолоне, перенести його в комору і зберігати за кімнатної температури. Вживати можна відразу або через 2 тижні, щоб набрав смаку.
Гострий
70 г часнику, 1 склянка оцту, 3,8 кг огірків, 65 г грубої солі, 45 г сухої гірчиці, 40 г чорного меленого перцю, 25 г перцю чилі, 220 г цукру.
Промиті огірки розрізати на 5 частин, якщо плоди маленькі, розрізати вздовж на 3 частини. Скласти плоди в каструлю, всипати цукор, сіль, дрібно нарізаний часник та всі гострі спеції. Овочеву масу настоювати 6 год. Після цього огірки перемішати та розкласти в чисті банки.
Стерилізувати 15 хв, закрити прокип‘яченими кришками.
Салат перевернути до охолодження, потім перенести на зберігання в темну комірчину.