Передплата 2024 «Добрий господар»

Найсмачніший борщ – кролевецький

Кролевець­ка господи­ня, керівник фольклор­ного колек­тиву «Диво – яблунька» Андріїв­ського Будинку культури Тетяна Со­кур не лише готує понад 20 різнома­нітних видів борщу, а й креативно представ­ляє їх на престижних заходах

Надзвичайно радісно сприйняла пані Тетя­на новину про те, що з 1 липня «Культура приготуван­ня українського борщу» зане­сена до нематеріальної цінності ЮНЕСКО. Задля своєрідного визнання національної страви 7 липня в музеї Кролевецького ткацтва презентувала петрів­ський пісний борщ зі щукою.

Вона не тільки зварила пра­давню страву, а й розкрила се­крети з технології приготуван­ня. Всі охочі мали змогу бачити, як буденна справа перетворю­валась на справжнє вишукане мистецтво, затим скуштувати ту смакоту. Навіть справжні гурма­ни залишилися задоволеними.

…Тетяна Сокур борщ вари­ла, його щукою задобрила,

Сікла моркву і буряк, й кріпчику нам’яла,

Потім смажену цибулю в чавунець кидала.

І капусту, і часник, зелену петрушку,

Й запросила всіх до столу, скуштувати юшку.

Ой, який же борщ смачний!

Кролевецький, запашний.

…Любов до куховарства в пані Тетяни ще з дитинства. Смачно готувала бабуся Марія, добре роблять це мама, Ольга Михайлівна, та молодша сестра Галина.

Як згадує жінка, кілька ро­ків поспіль на етнофестивалях кролевчани готували борщ ста­ровинний, пісний, із яблуками, раками і галушкою та банана­ми… Між іншим, уперше пре­зентували незвичайний борщ із плодами від яблуні-колонії у серпні 2019 року. Отоді отри­мали гран-прі, адже страва ви­знана однією з кращих серед 60 представлених на заході.

Світлана Малиношевська

Схожі новини