М’ясо і хрін – символи віри у Воскресіння
Усі страви мають сакральний сенс
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/456284/velykodnii-koshyk-na-peredovu.jpg)
В умовах воєнного часу, коли повітряні тривоги можуть лунати по кілька разів упродовж доби, українці навчилися готувати нашвидкуруч – баз тривалого маринування і запікання. Традиційними стравами на Великодньому сніданку є м’ясні страви і соуси з хроном до них.
Ковбаса та м’ясо у великодньому кошику – символ душевної радості, щасливого сімейного життя та поповнення сім’ї. Хрін – символ здоров’я і фізичної сили, сльози. Для християн це символ страждань і смерті Ісуса. Це також міцне коріння, яке може дати віра у Воскресіння. Воно виявляється також у пошані до традиції і предків.
Хрін у поєднанні з солодким буряком – це Страсті Ісуса, увінчані (підсолоджені) Воскресінням. Рецепт традиційних бурячків простий – оцет або лимонний сік, цукор або мед, буряк, хрін і дрібка солі.
Нашвидкуруч можна приготувати й соус з хрону, який теж ідеально підходить до яєць, м’яса, риби, ковбас. Можна подати як гарячим, так і холодним.
Буженина
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/04/buzhenyna1.jpg)
700-800 г свинячої шиї (м’ясо не має бути парним чи замороженим), 1 ст. ложка гірчиці (бажано зернистої або з червоним перцем), 1 ст. ложка рідкого меду, 3-4 зубчики часнику, сіль, перець – до смаку.
М’ясо ретельно промити та обсушити за допомогою паперових рушників.
Гірчицю змішати з медом до однорідності.
Нашпигувати свинину часником, посолити та ретельно обмастити гірчично-медовою сумішшю. Залишити маринуватися на 2-3 год у прохолодному місці.
Нагріти духовку до 220°С.
М’ясо скрутити і щільно обв’язати шпагатом. Загорнути у фольгу, викласти у форму і поставити в духовку на 40-45 хв. Акуратно зняти фольгу, полити соком, що утворився, і поставити в духовку ще на 15-20 хв до утворення рум’яної скоринки.
Бурячки з хроном
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/04/buriachky_z_khronom.jpg)
600-800 г буряків, 2 ст. ложки натертого свіжого хрону, 2 ст. ложки лимонного соку, сіль – до смаку, цукор або мед – до смаку, 1 ст. ложка олії.
Зварити або запекти буряк у формі чи у рукаві до м’якості.
Охолоджений буряк натерти на найменшій тертці. Можна також половину буряків натерти на тертці з малими вічками, а половину – на найменшій. До натертого буряка додати олію, сіль, лимонний сік, ложку цукру і ложку хрону. Перемішати і скуштувати на солодкість та пікантність. Коли отримаєте смак буряка, який вам подобається, відставити на кілька хвилин і скуштувати ще раз, бо сіль і цукор розчиняються через деякий час.
Соус з хрону
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/04/sos-chrzanowy.jpg)
4 ст. ложки свіжого натертого хрону, 10 ст. ложок густого натурального йогурту, 3 ст. ложки майонезу, 2 ст. ложки лимонного соку, сіль і перець – до смаку.
Додати в миску хрін, йогурт та майонез (за бажання) і ретельно перемішати.
Потрохи влити в соус лимонний сік і скуштувати. Пам’ятати, що пряний хрін і лимон поєднуються, але в більшій концентрації вони можуть бути неїстівними. В кінці приправити сіллю і перцем. Якщо хрін домашній, краще додавати менше. Він значно гостріший за готовий у банці.
Лимонний сік є основним інґредієнтом для соусу з хрону. Решту можна додавати до смаку, завдяки яким соус щоразу матиме інший смак і аромат. Чудово смакує такий соус з кропом, цибулею, журавлиною, яблуками і навіть дрібкою приправи карі. Цей соус подають до яєць та м’яса. Все частіше заправку додають і в салати, в яких є солодкі добавки. Хрін добре поєднується з рибою, жирною птицею, паштетом…