Маково-лимонний торт
Рецепт від "Доброго господаря"
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/452423/tort.jpg)
Бісквіт:
- 3 яйця
- 90 г цукру
- 90 г борошна
Маковий бісквіт:
- 40 г цукрової пудри
- 40 г маку
- 1 яйце
- 1 жовток
- 2 білки
- 10 г масла
- 10 г борошна
Крем:
- 1 яйце
- 1 жовток
- цедра 1 лимона
- 140 г лимонного соку
- 100 г цукру
- 1 ч. ложка з гіркою крохмалю
- 200 г кисломолочного сиру
Сироп:
- 1/2 лимона
- 50 г цукру
- 120 г води
Меренга:
- 2 білки
- 120 г цукрової пудри
- 1 пакетик ванільного цукру або 1 кавова ложка ванільного екстракту.
Бісквіт. Окремо збити жовтки з половиною цукру на густу піну. Збити білки на стійку піну, додати решту цукру і збити на щільну блискучу масу. Змішати білки і жовтки. Всипати просіяне борошно і обережно перемішати, щоб піна не осіла. Перекласти у змащену маслом і посипану борошном форму діам 20 см. Випікати при 200°С 25-30 хв. Остудити і залишити на кілька годин.
Маковий бісквіт. Мак змолоти в кавомолці. Масло розтопити. Перемішати вінчиком всі інґредієнти, крім білків. Білки збити на стійку піну і додати в тісто. Обережно перемішати.
Боки форми змастити маслом і присипати борошном, на дно покласти кружальце пергаменту. Вилити тісто у форму і випікати при 180°С 20 хв. Бісквіт остудити у формі, потім перевернути на аркуш паперу для випічки.
Сироп. Довести до кипіння цукор з водою, залити скибочки лимона. Залишити на кілька годин, щоб сироп настоявся.
Лимонний крем. З одного лимона зняти цедру, з усіх вичавити сік. Змішати яйця, цукор і лимонний сік, додати цедру лимона і залишити на столі на годину, час від часу перемішуючи, щоб цукор розчинився. Процідити суміш у каструльку через сито, додати крохмаль і ретельно перемішати. На невеликому вогні довести до кипіння і варити хвилину, щоб суміш добре загусла.
Готовий крем накрити плівкою, остудити і поставити в холодильник. Відкласти 2 ложки з гіркою лимонного крему для обмащування торта. Протерти холодний сир через сито і, збиваючи, додавати по ложці у холодний лимонний крем.
Збирання. Розрізати звичайний бісквіт на два коржі. Кожен просочити лимонним сиропом (половину). Нижній змастити половиною сирного крему. Покласти маковий бісквіт, змастити кремом, що залишився. Накрити просоченим бісквітом і обмазати готовий торт тонким шаром лимонного крему. Покласти торт у холодильник.
Швейцарська меренга. Покласти у миску білки, всипати цукрову пудру і збивати над каструлькою із ледь киплячою водою до дуже густого стану. Змастити готовий торт меренгою. Спершу шаром середньої товщини. А потім викласти решту меренги на торт і розподілити ножем або виделкою красивими хвилями. Остигаючи, швейцарська меренга стає пухкою і непластичною. Щоб вона добре лягала на торт, збивати її час від часу вінчиком, так вона буде гладкою і однорідною. Обпалити поверхню торта кулінарним пальником або поставити в духовку, розігріту до максимальної температури, на 2-3 хв.