Передплата 2024 «Добра кухня»

Пампухи, пляцки та інша домашня випічка: яким був «Газдиня-фест» у Дрогобичі

Журі на чолі з акторкою Риммою Зюбіною визначало кращу господиню, а Піккардійська терція – колядувала…

Пампухи з різноманітними начинками, штруцлі, пряники, пляцки та інша домашня випічка – у Дрогобичі на головній площі міста - площі Ринок відлунав фестиваль різдвяних смаколиків «Газдиня- фест».

Смачне свято об’єднало вправних господинь Дрогобицького регіону – Дрогобича, Стебника та близько 30 сіл територіальної громади. Вони напекли на фестиваль гори різдвяних смаколиків. Не забули й про головний символ свят – кутю, а також про оригінальні українські канапки і напої. До дійства численно долучилися і селищні громади, які входять до складу Дрогобицької ТГ.

Кожен із них яскраво, креативно та колоритно презентував громаді та гостям міста свій стіл та свою випічку.

Усю різдвяну смакоту можна було скуштувати чи придбати за символічні кошти. Присутні, із перших хвилин дійства, обступили пишні столи із смаколиками, яких було понад 30, та дегустували випічку.

На головній сцені, як і личить на Різдво – колядували. Хедлайнерами головної сцени стала акапельна формація Піккардійська терція.

«Такий масштабний різдвяний захід в нашому місті пройшов уперше, але весело, щиро, в кращих українських звичаях, з різноманітними смаколиками та гучною колядою. Ми ще від літа виношували цю ідею, - розповіла кореспондентові «Високого Замку» начальниця відділу культури та мистецтв Дрогобицької міської ради Леся Татарська. – Мета нашого фестивалю – показати, наскільки ми багаті у своїх традиціях, пропагувати смачну галицьку випічку та об’єднати територіальну громаду спільною ідеєю: різдвяним духом, примножувати наші традиції та передавати їх наступним поколінням».

Роботу вправних ґаздинь оцінювало компетентне журі, серед членів якого були актриса театру та кіно Римма Зюбіна, депутатка Львівської обласної ради Парасковія Дворянин, депутатка обласної ради, член комісії з питань культури ЛОР Тетяна Письменна, начальник відділу мистецтв та розвитку культури департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації Василь Гладкий.

Найкращими визнали газдинь зі Старого Села – за гостинність, за гучну коляду, костюми, віншування. Найбільш пишним столом оголосили стіл зі села Новошичі – за креативність, модернізований підхід до представлення різдвяних смаколиків. Усіх учасників фестивалю нагородили сертифікатами, а переможців – побутовою технікою.

Кошти, вилучені від продажу різдвяної випічки, скерують на благочинні цілі та проєкти. Зокрема, управління соціального захисту Дрогобицької міської ради, яке зібрало на фесті 2 тис. грн, повідомило, що скерує вилучені кошти на придбання технічних засобів реабілітації для осіб із інвалідністю. Відділ сім’ї та молоді анонсував про скерування вилучених від торгівлі коштів на допомогу українським військовим.

Як наголосила Леся Татарська, є сподівання, що «Газдиня-фест» стане традиційним у Дрогобичі та Дрогобицькій ОТГ.

«Ми вже знаємо точно, що наступний фестиваль відбудеться у більших масштабах. Тішить, що вже сьогодні є багато запитів від самих дрогобиччан, які готові гуртуватися не лише родиною за столом у хатах, а великою громадою на центральній площі міста, пропагувати свою галицьку кухню, свої традиції», - зазначила Леся Татарська.

Читайте також: «У моїх роботах жодної крапельки клею немає»

Схожі новини