Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Обмежений доступ" - це економіка привілеїв, тобто новий феодалізм

Верховна Рада вчора трохи займалася економічною політикою. Скасували одні пільги (на імпорт), запровадили інші пільги (так само на імпорт, але обладнання для індустріальних парків)

Я вважаю це поганою економічною політикою

Будь-які нерівні умови - це погано. Умови підприємницької діяльності мають бути однакові для всіх по всій країні. Якщо є якась пільга, що стимулює економічний розвиток, - вона має бути для всіх галузей по всій країні.

Наприклад, якщо є пільга на технологічне обладнання для запуску нового бізнесу (а це хороший економічний стимул), - вона має бути для всіх підприємств всіх галузей всіх регіонів.

Саме такий підхід називає "відкритим доступом" Дуглас Норт, нобелівський лавреат з економіки. А пільги не для всіх він називає "обмеженим доступом".

Простішою мовою, "обмежений доступ" - це економіка привілеїв, тобто, вибачте, новий феодалізм.

Я був проти індустріальних парків - це створює привілеї для тих, хто зміг пролобіювати включення себе коханого до переліку індустріальних парків. І ми знаємо людей, які це лобіювали, саме для того, щоб отримати привілеї, недоступні іншим. Це, власне, і називається "олігархічна економіка" - такий самий різновид економіки привілеїв, як феодалізм та соціалізм.

Отже, вчора парламент попрацював на олігархів. Молодці, дякую.

Джерело

Схожі новини