Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

кремлівська шизофренія не піддається аналізу

Петра І кремлю здалося мало, й на допомогу закликали дух імператриці Катерини ІІ

Новий фаворит путіна, кіндер-сюрприз Кирієнко, відомий тим фактом, що за його прем'єрства в росії стався минулий дефолт, видав нову тезу. У рамках слова народу, приуроченого до дня незалежності росії від СРСР, який там продовжують святкувати, намагаючись відтворити цей самий СРСР.

І звучить це так: оскільки Катерина ІІ називалася Царицею Херсонеса Таврійського, то росія зараз має повне право анексувати Херсон та Херсонську область, Мелітополь, Бердянськ та інші українські міста й шляхом потішного референдуму під окупацією (Гітлер тихенько плаче в сторонкє) приєднувати їх до росії.

Виходить, Петра І кремлю здалося мало, й на допомогу закликали дух імператриці Катерини ІІ. Вирішили, що якщо верстати імперію, то на повну. Чого вже соромитись.

Вони, звичайно, там у кремлі не лише великі історики, а ще й географи. Яким не завадило б вивчити різницю між Херсоном та Херсонесом.

Але тут інше. Ця сама Катерина ІІ мала багато титулів. Само собою, називалася вона царицею Київською та княгинею Чернігівською, але це після 24 лютого вже мало кого налякає у Києві та Чернігові. Але, крім того, Катерина ІІ іменувала себе Імператрицею Болгарською, Володаркою грузинських царів, Княгинею Естляндською та Ліфляндською. Болгарія, Естонія і Латвія, звісно, ​​в НАТО, але чи хтось готовий зараз поставити на те, що у розвитку імперської хвороби це перестане бути аргументом. Адже повертають своє, "исконное"…

А якщо згадати візити російських військ до Парижа, Варшави та Берліна, то простір для фантазії розширюється.

Одне важко зрозуміти. кремль все кричить і кричить про свій споконвічний російський шлях та про те, що над Україною нависло зовнішнє управління. Залишимо осторонь і той факт, що для рф будь-яке управління Україною ззовні кремля, навіть із Києва, вважається зовнішнім. Але як тут бути із Петром І, який займався євроінтеграцією відсталої азіатської імперії? І як тут бути з Катериною, яка була німкенею і російською мовою говорила насилу? Як мають працювати посилання до великої імперії на тлі такого волаючого зовнішнього управління та боротьби пропагандистів із ними зараз?

Втім, питання риторичне. І кремлівська шизофренія не піддається аналізу. Тож вся надія на ЗСУ. Саме вони мають продемонструвати кремлю своє вагоме слово у цьому історичному диспуті про українське місто Херсон.

Джерело

Схожі новини