Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Це не Джонсон переміг - це путін програв, а виграла Україна

Вже не пам’ятаю, коли в останній раз так хвилювався, чекаючи на результати голосування в парламентах інших країн

Безумовно, дуже великі хвилювання були, коли ухвалювався закон в Конгресі США щодо ленд-лізу для України. Попри те, що була переважна підтримка обох палат Конгресу - хвилювання залишались, путін і його агентура не дрімають, вони задіяли усі наявні ресурси й можливості, щоб не допустити позитивного результату. Їм багато що вдалося зробити, навіть відтермінували остаточне ухвалення цього життєво важливого для нас, українців, закону. Але заблокувати його до осені не вдалося.

Це був очевидний програш путіна, який показав, що усі його методи - підкуп, корупція, шантаж - вже не працюють.

Але з законом про ленд-ліз було якось значно більше впевненості. Спікери обох палат Конгресу виголосили оптимістичні заяви, які свідчили про однозначну двопартійну підтримку.

А от з голосуванням за вотум недовіри прем'єр-міністру Великої Британії Борису Джонсону була величезна тривога. І не тільки у мене. Впевнений у тому, що і переважна більшість українців з великою тривогою чекала результатів таємного голосування у парламенті Великої Британії, де однопартійці Бориса Джонсона, депутати парламенту від Консервативної партії, проводили таємне голосування про висловлення йому недовіри. У разі позитивного голосування Борис Джонсон втрачав посаду керівника уряду. Але, не сталося.

Проти винесення йому вотуму недовіри проголосувало 211 парламентарів, а за - лише 148. Для вотуму недовіри необхідно було, щоб 180 однопартійців, тобто більшість фракції Консервативної партії у парламенті, проголосувала позитивно.

Це велика перемога Бориса Джонсона і чергова дуже неприємна поразка для путіна

Можна не сумніватись, що путін ненавидить Бориса Джонсона приблизно так, як і Україну, оскільки він є разом з президентами Джо Байденом і Андреєм Дудою найбільшим другом України. Вони у тяжку годину для українців проявили себе видатними поборниками справедливості і демократії в боротьбі з агресором.

Можна також не сумніватись, що путін доклав максимум зусиль для того, щоб Борис Джонсон втратив впливову посаду.

Агентура путіна добре орієнтується в демократичних принципах діяльності парламенту Великої Британії, а тому зібрати 15% від складу фракції, тобто 54 підписи депутатів, щоб запустити механізм висловлення своєму колезі по парламенту і фракції Борису Джонсону вотуму недовіри, мабуть, не становило великих труднощів. Формальною причиною була участь прем’єр-міністра у декількох вечірках в резиденції прем’єра в період пандемії короновірусу у 2020 - 2021 роках.

Але знову нічого не вийшло. Не той вже путін, втрачає силу і вплив.

Це голосування у парламенті Великої Британії - величезна перемога демократичних сил і антипутінської коаліції, в якій Британія, і особисто Борис Джонсон, відіграють одну із вирішальних ролей.

Програш путіна значно підсилює Бориса Джонсона. Тепер, як мінімум, протягом одного року парламент Великої Британії більше не зможе розглядати питання про висловлення йому вотуму недовіри, що значно підсилить допомогу Україні.

Це наше велике щастя, що біля керма Британії у найтяжчий період в історії України знаходиться один із видатних світових лідерів - Борис Джонсон. Його перемога в парламенті окрилює нас, вселяє надію і впевненість у нашій перемозі над агресорами.
Це буде наша спільна перемога.

Це не Джонсон переміг - це путін програв, а виграла Україна.

Схожі новини