Передплата 2024 «Добрий господар»

Ухвалити ембарго росії не так уже й просто

Якщо без емоцій подивитися «правді в очі», то причина, з якої ми не чуємо від ЄС: готові прийняти вас прямо завтра, – проста. Теж саме верховенство права

Як і передбачалося, «поза» Угорщини щодо нафтового ембарго коротко виглядає так:

Ви закриваєте очі на наші проблеми з верховенством права, свободою ЗМІ та інше, даєте нам попри це гроші з фондів ЄС, а ми за це проголосуємо за ембарго.

Від європейських коштів на відновлення економіки через проблеми з верховенством права сьогодні відлучені дві країни: Польща та Угорщина.

Через схожі неєвропейські практики обидві країни тривалий час були «опозиціонерами» всередині ЄС, що нерідко критикували союз за завищені вимоги в цій частині.

Не дивлячись на проросійську позицію Орбана та антиросійську Дуди, ці зв‘язки були міцними, а Польща спільно з Угорщиною блокували окремі рішення ЄС.

Після 24 лютого здавалося V-2 прийде кінець, бо Дуда більше не міг собі дозволити асоціюватися з Орбаном. Але на допомогу прийшла новообрана більшістю партії Орбана в парламенті президентка Угорщини.

Після обрання вона одразу ж зробила заяву, що підтримує вступ України до ЄС. По суті повторивши минулу заяву міністра закордонних справ Угорщини, що висловився за прискорену процедуру вступу.

І вже Дуда зустрівся з Каталіною Новак та заявив:

«Будь ласка, пам‘ятайте, що угорцям буде важко диверсифікуватися, якщо європейські фонди відновлення залишаться заблокованими».

Тобто дайте гроші без реформ, і буде ембарго.

А тепер, якщо без емоцій подивитися «правді в очі», якою б некрасивою вона нам не здавалася, то причина, з якої ми не чуємо від ЄС: готові прийняти вас прямо завтра, – проста. Теж саме верховенство права.

Адже ризик того, що після вступу ми приєднаємося до цієї «опозиції» в голосуваннях – високий.

Франція та Німеччина – «головні казначеї» ЄС.

Тобто ті, хто найбільше коштів перераховує до цих фондів.

І тому найбільш обережну позицію ми будемо чути саме від них.

Об’єктивно і зовсім небезпідставно — обережну.

Джерело

Схожі новини