Передплата 2024 ВЗ

"Це гірше, ніж злочин, це - помилка"

Найстрашніше, що досі "роботу над помилками" остаточно не зроблено

Хоч президент Франції Еммануель Макрон сидів за шість метрів від путіна за відомим столом, але, схоже, господар кремля таки зумів "вкусити" свого гостя. Бо з того часу з Макроном щось дивне робиться. Як пороблено. Телефонує путіну як навіжений. Кажуть, з часу тої незабутньої зустрічі за довгим столом Макрон говорив з путіним телефоном мінімум разів десять. З приводу цих загадкових телефонних розмов вже навіть меми почали робити, тролити бідолашного Макрона. Хоча чого бідолашного? Сам себе виставляє на посміховисько. Та якби тільки на посміховисько!

Його заява про те, що росіяни і українці - "братні народи", свідчить про те, що президент Франції продовжує сповідувати цинічну політику умиротворення агресора. І це після Бучі, де російські солдати вчиняли жахливі злочини проти мирного населення! До чого призвело це лицемірство та загравання з путіним, яке тривало останні 20 років, вже бачить весь світ. Бачить і жахається! Про звірства путінських солдатів Макрон знає більше, ніж ми з вами. Йому розвідка доповідає про усе без прикрас і обмежень. Але він воліє бути "обережним" в оцінках, не наважується сказати про "геноцид", бо боїться посваритися з путіним, думає, що це нашкодить його рейтингу напередодні другого туру президентських виборів. Бо серед виборців є чимало русофілів, які стали жертвами путінської пропаганди. То ж яким, вибачте за політнекоректність, треба бути негідником, щоб заради рейтингу, по суті, закрити очі на очевидні факти геноциду. При цьому ще й підігравати путіну, транслюючи кремлівський пропагандистський наратив про "братні народи"! Я розумію, що конкурентка Макрона - відверта проросійська Марі Ле Пен - гірший варіант. І якщо переможе вона - це може мати руйнівні наслідки для європейської спільноти. Але навіть такі загрози не повинні давати право політикам заради збереження посади зраджувати загальнолюдські цінності і підігравати новітньому фюреру.

Тоді чим Макрон ліпший від Ле Пен?

Читайте також: Кому повірить Франція?

Оце вічне загравання з путіним значною мірою і призвело до нинішньої війни. Дві огидні риси деяких європейських політиків - боягузтво і продажність - дозволили путіну не лише укріпити свою владу в росії, стати диктатором, а й узалежнити від росії Європу. Зараз європейці "кусають лікті" і шукають варіанти, як позбутися російського енергетичного зашморгу. Але дивує, чому усі попередні роки так покірно і так беззастережно цей зашморг на себе накидали... Невже ті самі виборці не бачили, що путін банально купує лідерів європейських держав? Ніколи не могла зрозуміти, як німецьке суспільство могло проковтнути таке національне приниження, як призначення колишнього канцлера Шрьодера чиновником Газпрому. Цілий канцлер, колишній керівник провідної в ЄС держави стає "шісткою" путіна!? Саме шрьодеризація європейської політики призвела до того, що Європа впритул не помічала народження нового фюрера. Бо була одурманена російським газом... А дехто - і дуже великими грішми.

Тому частину відповідальності за звірства у Бучі та інших українських містах, де побували російські солдати, мали би взяти на себе і ті європейські горе-політики, які останні двадцять років вигодовували кремлівського монстра. Шрьодер, Штайнмаєр, Меркель, Саркозі, Берлусконі, Орбан, Макрон і чимало інших мали би поїхати у Бучу і подивитись на результати угодовницької політики щодо путіна, який, за великим рахунком, своїх агресивних намірів і не приховував.

Ще в 2007 році після його мюнхенської промови на конференції з безпеки було зрозуміло, хто такий путін і чого він прагне

 Нагадаю, тоді господар кремля, по суті, оголосив "холодну війну" західному світу і дав зрозуміти, що надалі буде поводитись більш агресивно і наступально, бо його не влаштовує "однополярна модель сучасного світу". Але Захід вдавав з себе оцих трьох мавпочок, які нічого не бачать, не чують і не кажуть. Європейці щодо путіна були "обманюватись раді", недооцінили його хворобливі амбіції.

При цьому кидали у горлянку цього ненаситного дракона мільярди євро за російські енергоносії, а європейський бізнес продовжував розглядати російський ринок як привабливий і перспективний. Нерішучість Заходу підсилювала рішучість і самовпевненість путіна. Він увірував у свою всесильність і вседозволеність.

Якби в 2008 році на саміті НАТО у Бухаресті Україні і Грузії дали ПДЧ, якби Захід більш рішуче зреагував на агресію щодо Грузії, а не шукав "діалогу", якби німцям вистачило стратегічного розуму не будувати з путіним спочатку Північний потік-1, а потім і Північний потік-2, якби цього дракона вбили (нехай не фізично, а бодай економічно) в 2014-му після анексії Криму і окупації частини Донбасу, а не обмежились косметичними санкціями про людське око, світ сьогодні не стояв би на порозі ядерної війни, а десятки тисяч українців були би живі. Але недалекоглядність і помилки Заходу значною мірою призвели до теперішньої трагедії. І тут доречно згадати відому фразу: "Це гірше, ніж злочин, це - помилка".

Та найстрашніше, що досі "роботу над помилками" остаточно не зроблено. Досі працює оця інертність, інфантильність, небажання прощатися з ілюзіями, головна з яких, що з путіним можна ще якось домовитись. Ви запитайте тих українців, які опинились сам на сам з російським солдатом, як то домовлятися з окупантом? Як домовлятися з безжалісним вбивцею, гвалтівником, мародером?

І на фоні цього шокує ініціатива Папи Римського об'єднати, а, по суті, примирити, під час традиційної Хресної дороги в Римі представниць українського і російського народів: українка і росіянка повинні разом нести хрест. Чи це не чергова спроба (в унісон з Макроном) проштовхнути у свідомість європейців російську мантру про "братні народи" і таким чином знівелювати злочини росіян проти українців? Як хтось влучно підмітив, Папа Римський вирішив примирити пекло з раєм…

Але і це ще не дно. Сам Понтифік хоче зустрітися з намісником диявола на землі - патріархом кірілом в Єрусалимі. Питання: для чого? Щоб собою це зло освятити, легітимізувати? Нагадаю, що патріарх кіріл благословив вторгнення росії в Україну.

З путіним і його поплічниками, зокрема такими як кіріл (а російська православна церква - це лише один з підрозділів фсб), розмова має бути короткою. росія - це країна-агресор, яка є небезпечною для всього цивілізованого світу. Вона сама себе вивела за рамки міжнародного правового поля і поза цивілізацію. Тому з нею треба говорити так, як це робить президент США Байден - щонайменше називати речі своїми іменами: путін - убивця і міжнародний злочинець, а війна в Україні - геноцид. Або як прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон, який вніс до парламенту законопроєкт про визнання путіна терористом номер один, а російську федерацію - терористичною організацією. Усі інші, більш лояльні та розмиті формулювання щодо дій путіна і подій в Україні, це продовження ганебної політики умиротворення, яка лише заохочуватиме терориста номер один до подальших злочинів і звірства.

І насамкінець. Зеленський не захотів зустрічатися з президентом Німеччини Штайнмаєром. Без сумніву, Штайнмаєр несе величезний тягар відповідальності за багаторічну і послідовну пропутінську політику. Він був один з тих європейських політиків, які схиляли Україну до болісних компромісів з путіним, а, по суті, до капітуляції. "Формула Штайнмаєра" стала своєрідним символом зради. Нинішній ігнор президента Німеччини - це як ляпас не тільки йому, але й усім "путінферштеєрам".

Але тоді українській владі треба бути послідовною і не прагнути зустрітися з самим путіним, щоб побачити в його очах мир. Таку спробу вже зробив канцлер Австрії Карл Нехаммер. Він зазирнув в очі путіну і жахнувся, бо побачив там лише війну... Сподіваюсь, за півтора місяця війни Зеленський нарешті зрозумів, що з путіним ефективно може говорити лише українська армія і зброя.

Схожі новини