Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Коли в одного з членів сім'ї виявлені воші, необхідно оглянути всіх, хто разом проживає

Щоб ліквідувати педикульоз, недостатньо знищити воші. Потрібно вибрати гниди

Про воші

Війна приносить руйнування домівок, побуту, неможливість дотримання гігієни та ін. Одна з проблем, яка може виникнути, хоч і маленька, але може принести багато шкоди. Це - воші. Вони передаються від людини до людини. Значна кількість людей вважає, що наявність вошей свідчить про неохайність, і тому говорити про це незручно. Але питання враженості педикульозом актуальне. Не існує вікових обмежень для появи вошей.

Воші паразитують на людині вже багато століть. Крім дискомфорту, який виникає при їх наявності, вони ще можуть переносити небезпечні інфекційні хвороби.

  • Нагадаю, що є три види комах - головна воша паразитує на волоссі голови, бороді, вусах.
  • Платтяні воші живуть в складках одягу, білизні.
  • Лобкові воші вражають волосистий покрив лобка, пахвинні зони, брови, вії; у мужчин на грудях і животі.

Воші – комахи дрібних розмірів, дуже швидко пересуваються, але не стрибають і не літають. Вони харчуються кров'ю людини. Самки вошей відкладають яйця (гниди), приклеюючи їх при коренях волосинок. Через 7-10 днів з них вилуплюються нові воші.

Симптоми - людина відчуває сильний свербіж, розчісує місця укусів. Наявні дрібні біло–сірі частинки, які не струшуються, а міцно прикріплені до волосинок.

Коли виявили воші

Необхідно звернутись до лікаря або іншого медичного працівника за консультацією. Можна онлайн, офлайн. Використовувати для лікування засоби, що порадить лікар, чітко дотримуючись інструкції.

У Львівській області можна звернутись за номером телефону 0989947055 і розповісти про свою проблему.

Фахівці допоможуть її вирішити.

Коли в одного з членів сім'ї виявлені воші, необхідно оглянути всіх, хто разом проживає. Якщо виявлено ще у когось, обробку проводять всім одночасно в один день. У той же самий день необхідно прийняти душ, змінити натільну білизну, постіль, одяг. Все випрати, а ще краще, передати фахівцям для дезкамерної обробки. Очистити гребінці, та щітки для волосся, вимити та прокип'ятити.

Повторну обробку спеціальними засобами провести через 7 днів.

Важливий момент – щоб ліквідувати педикульоз недостатньо знищити воші. Потрібно вибрати гниди. Для цього (якщо до дезінсекційного препарату не додається бальзам чи пом'якшувач) необхідно після обробки провести ополіскування 5-10% розчином столового оцту. Гниди будуть краще відставати від волосинок. Далі вичесати спеціальним дрібним гребінцем, вибрати руками.

Як варіант для хлопців знищення вошей - стрижка машинкою. Про це говорити не соромно. А от розв'язувати проблему - треба. Воші можуть переносити такі хвороби як висипний тиф, поворотний тиф, волинську гарячку.

Хвороби неприємні, і їх варто уникати. Бережіть себе і рідних.

Джерело