Передплата 2024 ВЗ

Банкова збирається провалити конкурс на директора НАБУ через ОАСК

Офіс президента готує знесення конкурсу на директора НАБУ, оскільки на Банковій – істерика від експертів, делегованих міжнародними партнерами України

В цьому конкурсі міжнародні експерти мають визначальний голос, саме тому Банкова готується знести весь конкурс (бо впливати на нього, як з САП, не зможе).

Якщо коротко, то Зеленський хоче прострочити рішення Кабінету Міністрів України про формування конкурсної комісії, щоб потім знести/підвісити весь процес через ОАСК.

В порядку денному сьогоднішнього засідання Уряду цього питання немає. Це значить, що для прийняття цього рішення залишається лише засідання в понеділок.

Чи знає про цей дедлайн влада? Точно знає – це пряма норма закону. Плюс ми окремо наголосили про це і Офісу Зеленського, і КМУ. Плюс окремо про це їм нагадали міжнародні партнери.

Тобто якщо рішення КМУ не буде найпізніше в понеділок, значить Банкова дала вказівку порушити закон, щоб підірвати конкурс на директора НАБУ.

"Геніальний" план полягає в цьому:

Крок 1. КМУ прострочує вказаний в законі термін формування комісії;

Крок 2. Потім через ОАСК зносять весь конкурс або, як мінімум, блокують забезпеченням позову.

Таймінг формування Кабміном конкурсної комісії з обрання Директора НАБУ – згідно з абз. 1 ч. 7 ст. 7 ЗУ "Про НАБУ" комісію має бути сформовано Кабміном не пізніше, ніж за 2 місяці до завершення повноважень Директора.

Ситника призначили 16.04.2015, а значить 15.04.22 – останній день його повноважень. Відповідно "за 2 місяці до завершення повноважень Директора" – це 15.02.22

Тобто, до 15 лютого Уряд має сформувати комісію.

Хто ж ці делеговані міжнародниками експерти, які викликали аж таку істерику в Офісі президента?

Повілас Малакаускас – екс-директор Служби спецрозслідувань (правоохоронний антикорорган) в Литві та екс-директор Департаменту держбезпеки Литви. Має понад 20-річний досвід роботи на ТОП посадах в сфері безпеки, антикорупції в Литві.

Карен А. Грінавей – понад 22 роки була агентом та керівником слідчих груп ФБР. Спеціалізувалася на протидії міжнародній корупції та оргзлочинності з колишнього Радянського Союзу, Близького Сходу, Африки та Азії.

Драго Кос – голова робочої групи з хабарництва в міжнародних бізнес-переказах в OECD (ключова аналітична орг. країн G20). В 2003-2011 роках очолював Групу держав у боротьбі з корупцією, створену Радою Європи. З 2004 по 2010 рік був першим головою Комісії із запобігання корупції Словенії.

Особливо Банкова біситься з Драго Коса. Останній, нагадаю, також є членом конкурсної комісії з обрання керівника САП. В тій комісії він прямо звинуватив ОПешну частину комісії в підігруванні корупціонерам.

Кандидат в президенти України В. Зеленський: "Якщо я коли-небудь в житті порушу закон, я піду сам".

Для порівняння, Порошенко законно провів конкурс на директора НАБУ, за підсумками якого було призначено А.Ситника.

Джерело

Схожі новини