Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хто шкодить українській економіці

Цього року ми як ніколи потребуватимемо підтримки Заходу

Кажуть, інформаційний галас, який здійняли наші західні партнери, завдає шкоди для економіки України.

Що ж, шукаймо шкоду. Найочевидніше – курс гривні.

Але курс гривні вже повернувся до позначки 28 грн за долар. На валютному ринку не спостерігалось паніки. Депозити залишалися в банках. Не виникало черг у пунктах обміну валют. Зокрема, через те, що за останні роки плаваючий валютний курс навчив людей того, що гривня може рухатися в обидва боки. І розгойдувати ситуацію тут намагалися друзі Коломойського, а не західні партнери.
Нацбанк справді витратив трохи більше мільярда доларів із резервів. Але для цього резерви й існують, щоб згладжувати валютні коливання.

І якщо ви вважаєте, що це забагато, то пригадаймо, що діялося на валютному ринку під час російської агресії, під час боїв під Дебальцевим. Саме тоді курс відлітав до 34 грн за долар, а паніка була неймовірно високою.

А весь інформаційний галас, зчинений Заходом, дозволяє мінімізувати ризики від можливої путінської агресії. Це зберігає не лише життя українців (а й росіян та білорусів), а також економіку України. Щойно Захід озвучує сценарій, Путін уже не може його використати. Нема ефекту раптовості. Та й Путін укорінюється в образі агресора. Надто коли різного роду жахливі сценарії з кремлівських конвертів "на всі випадки життя" публікують таблоїди, а-ля Bild. Таке читають ті, чиї голоси є важливими на виборах. І тепер набагато більше таких людей вважає, що Росія хоче і може вчинити напад на Україну. Отже, і політики змушені більше займати проукраїнську позицію. А це також фактор, здатний зупинити Путіна.

Захід, здійнявши галас, показав Путіну, що ціна його вторгнення в Україну буде завеликою. А далі все вже залежить від ступеня його божевілля. Зокрема, й подальша динаміка гривні.

Яка іще шкода для економіки?

Перелякані інвестори?

Тут допомагає те, що особливо нікого залякувати. Як співали колись у пісні, "якщо немає собаки, її не отруїть сусід".
У нас не було черги з інвесторів, які були готові вкладати гроші в економіку України, а тепер передумали. Усіх цих інвесторів давно налякали інвестиційні мачухи від СБУ, ДБР та прокуратури. Впоралися самотужки вже давно.

Хто злякався, то це – портфельні інвестори

Їхній переляк вплинув на курс гривні, але тут ми бачимо ефект мінімальний. Їхній переляк вплинув і на зовнішній ринок, на ринок українських єврооблігацій. Але це виявилося не так вже й погано. Чому? По-перше, тому що український Мінфін вийшов і купив дешевше за номінал, значно дешевше, частину боргу, який він мав погасити вже у вересні. Суттєва економіка грошей вийшла. Наших з вами грошей. До того ж, крім Мінфіну, українські єврооблігації стали активно викуповувати українці, що вдихнуло життя в український фондовий ринок, який перебуває в стагнації. Дрібниця, але приємно.

Що іще? Важливий момент, що зовнішні інвестори залишаються наляканими, й після такого стресу найближчим часом не купуватимуть новий український борг. Це означає, що український уряд не зможе запозичити на зовнішньому ринку цього року, принаймні у найближчі місяці. Чи погано це? Для української влади дуже погано. Але не для громадян. Чому? Тому, що така ситуація змушує українську владу більше залежати від офіційних кредиторів. Повторюючи історію 2014-2015 років, коли було запроваджено основні реформи. Зокрема й такі, що зробили нашу економіку стійкішою, як-от реформа курсоутворення та Нацбанку. Та й молоді патрульні поліцейські, які не побоюються вийти в ефір і можуть відмовитися від сумки «із солодощами», з'явилися саме тоді.
Так ось, у 2022 році українська влада як ніколи потребуватиме підтримки МВФ, Світового банку, ЄС та США. А отже, буде змушена втілювати реформи. Як, наприклад, буде змушена боротися із корупцією. Тому що, як ми бачимо, без чарівного стусана ніхто не хоче боротися з корупцією. І просто відкрито саботує обрання антикорупційного прокурора. Мабуть, через те, що не всі важливі люди ще пішли тихенько до лісу.

Реформи допомагають економіці України. А завдають шкоди корупціонери. Отже, закритий зовнішній ринок, як ми бачимо, радше корисний для економіки України, а не шкідливий.

Тому дуже некоректно висловлюватися, що економіка України дуже страждає. Так, це неприємно. Але проблеми створюють не наші західні партнери, а Путін. А вони допомагають нам їх вирішувати. І почасти просять українську владу просто не заважати. Хоча і від цього люди з Печерських пагорбів дуже часто не можуть утриматись. Недарма ж у Вашингтоні українську владу називають контрпродуктивною.

Хороша новина в тім, що Штати та ЄС допомагають не українській владі. А всупереч їй. І всупереч їй значно збільшили підтримку. Що в довгостроковій перспективі дуже позитивно впливатиме, зокрема, і на ситуацію в економіці.

А Путін? Його безумство залишається фактором ризику. Але вплинути на нього ми не можемо аж ніяк.

Джерело

Схожі новини