Передплата 2024 ВЗ

Сльози, рок-н-рол і фірмовий стриптиз

Гурт «Океан Ельзи» завершив світовий тур концертом у рідному Львові.

Попри високі ціни на квитки, (від 350 до 2000 гривень!) 17 червня стадіон «Арена Львів» був заповнений вщерть. На фінальний концерт “Океану Ельзи” зібралася непередбачувано різношерста публіка — батьки з маленькими дітьми, закохані пари, старшокласники-неформали, поважні пани і пані, іноземці...

Нагадаємо, «Океан Ельзи» розпочав великий світовий тур на підтримку дев’ятого студійного альбому «Без меж» ще минулого року. Тур стартував в Україні безкоштовним концертом у Маріуполі, потім гурт дав концерти у 68 містах світу. Завершувати тур вирішили у рідному Львові. «Океан Ельзи» анонсували, що після закінчення туру йдуть у тривалу творчу відпустку, з якої самі не знають, коли повернуться. Проте перед нею на День Незалежності виступлять у Харкові, а у вересні відіграють великий безкоштовний концерт у Полтаві.

...Майже восьма вечора. Люди струмочками стікаються до «Арени Львів». Дехто несе прапор, хтось намалював на щоці тризуб, хтось вдягнув вишиванку. У фан-зоні можна купити воду, сік та пиво. На жаль, до початку концерту деякі чоловіки вже встигти “пропустити” по кілька бокалів пива, а порожню тару покидали собі під ноги. Вочевидь, переплутали концерт з футбольним матчем...

Шанувальники вже звикли, що концерти «Океану Ельзи» починаються щонайменше із годинним запізненням. Цього разу публіку в очікуванні розігрівала Христина Соловій. Молода лемківська співачка презентувала кілька нових пісень з майбутнього альбому, який, за словами Христини, вийде восени цього року. «Прийшли послухати Славка, а тут ще одна улюблена співачка на сцені», — ділиться враженнями Марго, яка приїхала на концерт гурту з Києва.

Та щойно на сцені з’явилися п’ятеро красенів на чолі зі Святославом Вакарчуком, “Арена” вибухнула шаленими оплесками. «У кожному місті, де виступаємо, намагаюся говорити щось хороше. У Львові не треба нічого додатково вигадувати. Привіт, найкраще місто на Землі!» — привітався Вакарчук.

Зізнався, що у рідному місті йому щоразу хвилююче виступати, але земляки розуміють його з півслова.

Коли зазвучали перші акорди пісні «Мовчати», яку Святослав Вакарчук переспівав після смерті Кузьми, «Арена Львів» запалала тисячами вогнів. Багатотисячний стадіон завмер, замовк... Мурашки бігли тілом, а на очі навертались сльози від цієї атмосфери.

П’ятий виступ гурту на «Арені» — і знову дощ. Та публіці у фан-зонах це байдуже. Лише після кількох пісень де-не-де з натовпу вигулькують парасольки, більш завбачливі глядачі одягають дощовики. Та більшість фанів мокнуть під дощем: “Дощ трохи освіжить, після таких запальних танців”, — чую з натовпу.

Незважаючи на те, що лунали переважно старі пісні, концерт відрізнявся від попередніх. Зворушливу хвилю емоцій співпричетності викликала пісня «Мить» із нового альбому, точніше, присвята до неї. Славко переконував присутніх, що зміни в країні залежать від кожного з нас: «Неправильно сподіватися на те, що якась одна людина, яку ми обрали, зробить усе за нас. Кожен із нас своїми маленькими справами покращує життя своєї родини, свого містечка, міста та країни загалом. Єдиний шанс вирватись вперед — взятись дружно і сказати: «Ми хочемо, ми можемо, ми вміємо і ми зробимо!». Це усвідомлюють ті хлопці, які за покликом серця і совісті стоять на сході і захищають нас».

Під час виступів Вакарчук не раз виконував якусь із пісень дуетом зі своїми підопічними з «Голосу країни». Торік на сцені у Львові з’явився Ескендер Іслямов, у 2013 — Блез Малаба. Цього разу Отар Немсадзе співав зі Славком українську народну «Ой, чий то кінь стоїть». Запалив публіку і хіт «Братів Гадюкіних» «Мостиська» у виконанні Вакарчука. «Колись у дитинстві я слухав цей гурт і мріяв, що так само, як вони, виступатиму перед величезною аудиторією», — зізнався співак.

Фронтмен «ОЕ» потішив шанувальників фірмовим «стриптизом” — цього разу постраждали дві футболки, які буквально роздер на собі, щоб вкотре продемонструвати підкачаний прес. Дівчата шаленіли. Вакарчук, як завжди, бігав по сцені, залазив на колонки, робив різні трюки, врешті-решт його штани також не витримали і порвалися...

Про грандіозний успіх завершального концерту світового туру свідчить не лише кількість проданих квитків. Неодноразовий вихід на біс, порвані речі і майже зірваний голос Вакарчука — гурт віддав себе усього львівській «Арені». А прихильники віддячили несамовитою підтримкою. Концерт тривав до першої години ночі. Натхненні шанувальники ще довго гуртом наспівували улюблені пісні у громадському транспорті…

Фото Євгена КРАВСА

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень