Передплата 2024 ВЗ

Гіркий присмак офшорного шоколаду...

Президента України Петра Порошенка підступно вдарили по болючому місцю — по офшорах.

Соратники і прихильники Петра Олексійовича намагаються пригасити скандал, в один голос заявляють, що ніякого криміналу у створенні компаній в офшорах немає. Закон, мовляв, не забороняє. 

Справді, виводити в офшори свої капітали українські багатії мають право. Верховна Рада, попри несміливі спроби, досі не знайшла часу та натхнення прийняти закон, який би це забороняв. Але, крім кримінального права, існує право моральне. Хто-хто, а президент України, який, прийшовши до влади після Революції гідності, на президентських виборах обіцяв українцям “жити по-новому”, морального права на офшорні оборудки зі своїм бізнесом не має! Бо ті, хто два роки тому голосував за Порошенка, повірили, що він, такий розумний, освічений і самодостатній, здатний піднятися на усією цією бізнесовою метушнею і стати державним діячем. Якщо не Гавелом, то хоча б Валенсою...

Але, на жаль, історія з “панамськими паперами” засвідчила, що Порошенко так і не зумів вичавити з себе олігарха. А мав чоловік шанс увійти в історію, а не вляпатись, як усі його горе-попередники. І для цього не так багато треба було зробити — наступити на горло власним бізнес-інтересам, показати зразок гідної поведінки, і тоді, можливо, стався б психологічний злам у так званої політичної і бізнесової еліти, змінилась би атмосфера у суспільстві. 

На виборах Порошенко урочисто клявся продати свій бізнес, щоб не було спокуси використовувати владу для додаткового збагачення. Ніхто ж за язик його не тягнув... Відокремити владу від бізнесу обіцяв ще Ющенко, але далі гасел справа не зрушила. За часів президентства Януковича корупція набула нечуваних масштабів. І в Україні встановився махровий олігархічно-клановий режим. Зламати його можна було лише згори. Не рубати монстру хвіст маленькими кавалками, а почати з голови. Тобто з себе, особистим прикладом. Та, на жаль, Революція гідності не відбулася у голові Петра Порошенка. Як не відбулася вона в головах більшості українських політиків, чиновників, силовиків, бізнесменів...

Якби президент продав чи віддав в управління свій бізнес прозоро, без схем, без комбінування, без створення посередницьких компаній в офшорах, то, звісно, зазнав би чималих фінансових втрат. Але виграв би значно більше, адже основний капітал політика — це репутація, довіра людей. Крім того, своїм прикладом задав би в країні інший тон, запропонував іншу якість, показав би усім бізнесменам, від малого до олігарха, що тепер, дорогенькі, будемо жити “по-новому”. Мовляв, я сам так зробив і від вас маю моральне право вимагати. Тоді б генпрокурору легше було виконувати президентську настанову про “трьох друзів, яких треба посадити”. 

Але Порошенко не став героєм нашого часу. Бізнес-начало не дозволило. Своя кишеня виявилась ближчою до тіла, ніж державна скарбниця... 

Але ще не все втрачено. Історія з панамськими офшорами може стати для Порошенка і своєрідним рубіконом, поворотною точкою. Йому життя ніби підказує, що ще є шанс змінитися самому і змінити країну. Адже трансакція з продажу “Рошену” через офшорну компанію ще не відбулася, наразі тривають, так би мовити, підготовчі роботи. Систему характеризує не помилка, а реакція на помилку. Саме від реакції Порошенка на “панамагейт” буде зрозуміло, чого чекати Україні — омріяного європейського майбутнього чи реваншу старої корупційної системи. Перший крок, який би зараз мала зробити Верховна Рада, — ухвалити врешті-решт закон, який би перекрив витікання капіталів в офшори. Впевнена, що після скандального журналістського розслідування офшорні діри почнуть латати у багатьох країнах світу. А деофшоризація України неминуче потягне за собою і довгоочікувану деолігархізацію. Все це треба робити негайно. Бо два роки, що минули після Революції гідності, по суті, змарновано. Лише незворотні кроки з реформування країни унеможливлять контрреволюцію, якої сподівається наш найлютіший зовнішній ворог.

P. S. Президент Петро Порошенко ініціює деофшоризацію українського бізнесу. Про це він сказав у ході виступу в національному прес-клубі Японії. “Планую представити реформу, яка унеможливить використання офшорних рахунків в Україні”, - заявив глава держави. А що заважало це зробити протягом останніх двох років?

Схожі новини