Передплата 2024 «Добра кухня»

Виборчий опіум для народу 

Кажуть, Росію розумом не зрозуміти. Перепрошую за паралель, але ми, українці, частенько теж нелогічністю грішимо.

То нам сильну руку подавай. Але як та рученька по наших правах і свободах з усієї дурі хукне?! Е-е-е, ні — цього не потерпимо. Ось і зрозумій, чого хочемо. Чи не плутаємо, бува, грішне з праведним: диктатуру і самодурство з порядком, для якого потрібна не сильна рука, а мудра голова? Так і з виборами. Підсіли на них, як на голку. Усе ніби розумних вибираємо (так нам, принаймні, здається). А тільки-но від виборчого наркозу відійдемо, прозріваємо: ні тобі розумних, ні чесних, красивих (хоча ні — красиві місцями трапляються). Почухавши потилиці і пообурювавшись, що нема з кого вибирати, знову... про вибори волаємо. І знову парадокс виходить: кричимо про переобрання «слуг народу», хоча у те, що вони почнуть служити нам вірою і правдою (а не на одне «пакращення» - вмісту своїх кишень — і далі трудитимуться), не віримо. 

Березневе соцдослідження Центру Разумкова — чергове тому підтвердження. На запитання про доцільність дострокових парламентських виборів понад 52% опитаних озвучили своє ствердне «за». Проти висловився лише кожен третій. Коли ж те саме запитання поставили з уточненням, чи розумно занурювати країну у виборчу ополонку в умовах збройного конфлікту з Росією, частина гарячих голів дещо остудилася: прихильників перевиборів поменшало до 39%, противників побільшало до 42%. 

Ще цікавішим розклад став, коли в анкетованих поцікавилися прогнозами, що буде, як нинішньої Верховної Ради не буде. Лише кожен четвертий розмріявся, що новий склад парламенту буде ефективнішим за «папєрєдніків». 34% опитаних вважають, що від зміни п’ятих точок у депутатських кріслах результат не зміниться. Тих, хто певен, що наступна Верховна Рада за своєю неефективністю випередить нинішню, - майже вісім відсотків. А кожен третій і взагалі не зміг розв’язати для себе цю задачку. Хоча невідомі у рівнянні насправді дуже навіть відомі. 

«Х» - на хвилі суцільних криз і без того імпотентний парламент ще масовіше наводнять балаболи-популісти, які наобіцяють нам швидке одужання від бідосі і путінської корости, як «диво-знахарі» обіцяють безнадійно хворим на рак зцілення бовтанкою з горілки й олії. «Y» - без капітального ремонту (а не санітарної побілки) виборчого закону наступний парламент буде новим хіба що за порядковим номером скликань. Навіть якщо дострокові вибори відбудуться не восени, а навесні наступного року, шанси, що вони пройдуть за новими правилами, примарні. Бо у цих нових правилах ніхто з політичних важковаговиків не зацікавлений. Пригадуєте, як ті ж коаліціонери «тільняшки» на собі перед камерами рвали, розповідаючи, як по-новому не лише заживемо, а й депутатів обиратимемо. Обіцянку про вибори за відкритими списками клятвено у коаліційній угоді прописали, зарікаючись ухвалити новий виборчий закон на першій же сесії новообраної ВР. Обіцяного вже четверту сесію чекатимемо. І не дочекаємося. Бо хіба ті, хто владний сук обсіли, дурні його під собою рубати, відмовляючись від старої, перевіреної «гречкосійної» мажоритарки. З неї можна такі «чудеса» творити! І знову «сотворять» нам «чудесний» парламент: хай без «кулелобного» «Народного фронту», зате з розжирілими «опами» (чи ви сумніваєтеся, що «Опблок» у новообраному парламенті примножиться?), можливо, підсадними «нашокраянами» (принаймні на Банковій сподіваються, що українцям і на цих виборах засмакує солянка «Наш край», приправлена колишніми «регіоналами» — прирученими), «Свободою», радикальні замашки якої боком вилазять... Чи, може, ви на «чудо­творну» партію Саакашвілі сподіваєтеся? Та навіть якщо припустити, що під красивим фантиком і справді цукерка, а не лайно виявиться, наївно розраховувати, що від цього життя в Україні солодшим стане. Ложка меду у бочці дьогтю погоди не зробить. 

А нова спікеріада, прем’єріада, розпил міністерських портфелів? На їхньому тлі нинішня політична криза може квіточками здатися. А щонайменше мільярд гривень на перевибори? Може, їх довіском до кредитів в МВФ попросимо? А кілька місяців виборчого пустодзвону? Думаєте, «нові» слуги народу їх потім стрімкими реформами нам компенсують? Нові, може, і компенсували б. Та тільки якщо сподіваєтеся побачити їх у переобраному парламенті, перечитайте ще раз усе, вище сказане...

 

Схожі новини