Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

17 мільярдів гривень - багато чи мало? Залежить від курсу долара...

Верховна Рада дала зелене світло так званій великій приватизації. Російських бізнесменів Рада до цієї приватизації не допустила, а українські готуються.

Вітчизняних експертів, які аналізують невтішну ситуацію на валютному ринку, можна поділити на дві  групи.

Перші говорять приблизно таке: “Гривня падає, бо на це є об'єктивні причини”. Мовляв, окуповані території Донбасу давали чи не третину всього українського експорту. Зараз не дають, тож і валюти, яку одержуємо, продаючи товари за кордон, надходить в Україну менше. Брак валюти на ринку могли б компенсувати інші експортні галузі, наприклад, сільськогосподарська галузь, яка зростає. Але ось біда: ціни на сільгосппродукцію, зокрема, на зерно, на світовому ринку впали... Отже, валюти від експорту стало менше, а імпортерам вона, як і раніше, потрібна. Попит перевищує пропозицію, тож товар, тобто в даному випадку долар-євро, росте в ціні.

“Так, експорт впав, - кажуть інші експерти, - але імпорт упав іще більше!”. Тож навіть при тому, що валюти від експортерів стало менше, імпортерам мало би її вистачити. Та й Нацбанк накопичив завдяки траншам МВФ суттєві золотовалютні резерви, і може стабілізувати гривню. Але надто захопився міфічним “інфляційним таргетуванням”... Висновок - об'єктивних причин для такого падіння гривні, яке бачимо, немає.

Мабуть, обидві точки зору мають право на існування... Але, на мою думку, є ще один чинник, який штовхає нашу рідну гривню донизу. Парламентський цирк із відставкою-невідставкою уряду створив “димову завісу”, що приховала від надмірної уваги громадськості важливий закон. Верховна Рада дала зелене світло так званій великій приватизації. Тож уже найближчим часом на аукціонах чи конкурсах (як обіцяють, чесних і прозорих) можуть бути продані кількадесят “найсмачніших” державних підприємств України (зокрема, Одеський припортовий завод). Російських бізнесменів Рада до цієї приватизації не допустила, а українські готуються.

У Держбюджеті-2016 від приватизації заплановано одержати 17 мільярдів гривень... Багато це чи мало? Для українського олігарха, що планує придбати який-небудь об'єкт “великої приватизації”, відповідь залежатиме, зокрема, від курсу гривні до долара. Коли за долар давали 16 гривень, 17 мільярдів гривень - це було понад мільярд доларів. А коли за долар дають 27 гривень, ті самі 17 мільярдів гривень - набагато менша сума. А якби, припустимо, долар був по 32 гривні (тьху-тьху, щоб не наврочити), потенційні покупці “припортових” зекономили б уже рівно половину своїх нажитих непосильною працею “зелених”...

 

Схожі новини