Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ДЕБІЛОМАТІЯ

 «Хе!Умене тепер просте завдання. Спілкуватися з послами ЄС - тільки в одному ключі: «Мужики, Крим забрали, але це ще не вечір. Далі забираємо вашу Каталонію, Венецію, а також Шотландію з Аляскою. На цьому етапі і заспокоїмося. Га-га-га!»

   Це — один із штрихів до потворного обличчя нинішньої російської дипломатії, якщо її можна так назвати. Ця маячня — із телефонної розмови послів РФ у Зімбабве і Еритреії. Із Зімбабве все зрозуміло: ця африканська країна — ліпший друг Кремля. Тільки чи захочуть посли ЄС бодай глянути у бік так званого посла, лексика і стилістика якого личить більше п»яному вантажникові продуктової бази десь на Рязанщині, чи, послуговуючись його ж лексикою, просто пошлють посла.

   Утім, чого дивуватися, якщо Путін публічно пообіцяв ворогів (а їх у Росії — весь світ) «мочити в сортирі», а міністр закордонних справ Лавров охорактеризував їх так: «Дебіли, бля!» Порівняно з цим грюкання Хрущовим черевиком на засіданні Генеральної асамблеї ООН і обіцянки показати всім «кузькіну мать» виглядають невинними пустощами.

Коментуючи санкції проти Росії, невдовзі після того, як російська ракета збила малайзійський «Боїнг», Лавров пригрозив, що у відповідь РФ закриє свій повітряний простір всім авіакоманіям краї ЄС, і тоді вони змушені будуть літати в Японію, Китай і Азію в обхід. Отже, через додаткові витрати на пальне розоряться. Це також означало б, що будуть анульовані всі рейси цих авіакомпаній у Москви  чи Петербурга. Ну добре, якщо якомусь західному панові приспічить побувати у Мокві, то він  долетить до Києва, пересяде у тому ж Борисполі на московський рейс чи поїде поїздом. А раптом  аналогічні санкції  введе ЄС проти російський авіаперевізників, що тоді? У Європу росіяни зможуть дістатися лише поїздом чи авто. А як у США чи Канаду? Хібащо через Північний полюс на собачих упряжках.

   Делегація Малайзії в ООН поширила проект резолюції з вимогою створити міжнародний трибунал для проведення незалежного розслідування з метою знайти і засудити винних у загибелі лайнера «Малайзійських авіаліній» у небі над Донбасом у липні 2014 року. Цю ініціативу заступник міністра закордонних справ РФ Гатілов назвав «нелогічною і непотрібною”.

За словами російських чиновників, голландці проводять своє розслідування (більшість загиблих були громадянами Нідерландів) «на рівні п’ятого класу середньої школи — непрофесійно, необ’єктивно».

 Голландці не вступили у словесні дискусії з росіянами, розуміючи, що справа це марна. Натомість  збірна Нідерландів бойкотувала чемпіонат Європи із швидкісного бігу на ковзанах, що проходив у січні  у російському Челябінську. В цьому спортсменів підтримали і національна федерація, і національний олімпійський комітет. Голландські ковзанярі — найсильніші у світі: із 18 золотих медалей, що розігрувалися в уьому виді на Олімпіаді-2014 у Сочі, вони завоювали 12. Тож їхня неучасть у челябінських змаганнях — це все одно, якби чемпіонат Європи з футболу проходив би без збірних Німеччинии, Англії, Франції, Італії і тієї ж Голландії  разом узятих. «І хрін з ними!» - резюмували організатори ковзанярської першості.

   Після Другої світової війни СРСР, спадкоємицею якого оголосила себе Росія, відібрала в переможеної Японії південну частину Сахаліна і кілька Курильських островів. Японія із цим не погоджується дотепер, це є каменем спотикання у російсько-японських відносинах, а оскільки й досі між двома державами так і не уладено мирного договору, де-юре вони перебуваюить у стані ворожнечі.

    Недавно російський прем’єр-міністр Медведєв здійснив вояж на ті спірні Курили. Офіційному Токіо це, ясна річ, не сподобалося. МЗС Росії на це відповів так: «Враховувати позицію Токіо при формуванні робочого графіка членів уряду не маємо наміру, такі поїздки триватимуть й надалі». Ще «дипломатичніше» висловився російський віце-прем’єр Рогозін: «Були б вони справжніми мужиками, то зробили б харакірі і заспокоїлися б нарешті. А то тільки галасують!».

  Для переважної більшості наших співвітчизників слово «дипломатія» асоціюється з візами і консульствами. Тлумачний словник російської мови подає також таке визначення: «спритний, умілий, тонкий у стосунках з іншими, ухильний, тонко розрахований». І приклад: «Дипломатичний підхід до справи». Певно, Путін, Рогозінн, Лавров та інші гадають, що термін «дипломатія» походить від слова «мат», тому й висловлювання їхні — це «дебіломатія».

   Перебуваючи недавно у загарбаному Севастополі, великий любитель екстриму Путін здійснив занурення у батискафі на 80-метрову глибину, де через ілюмінатор роздивлявся рештки затонулої галери. Він навіть не замислився над тим, що це — блискуча ілюстрація нинішнього становища Росії і самого Путіна: у повній герметичній ізоляції від усього вони повільно, але неухильно йдуть на дно. Потім, щоправда, батискаф сплив на поверхню, але у воді спливає... Самі знаєте, що. 

Схожі новини