Передплата 2024 «Добра кухня»

Більше стріляють – ми за НАТО. Менше – ще подумаємо?..

У  своєрідне “дзеркало душі суспільства”, яким є дані соціологічних опитувань, час від часу варто заглядати.

Хоча би для того, аби переконатися: у цій “душі” ще багато темних плям... Дані дослідження «Динамiка суспiльно-полiтичних поглядiв в Українi», проведеного соціологічною групою “Рейтинг”, - липневі. Звісно, щось у настроях громадян за півтора місяця змінилося, але в цілому інформація для роздумів актуальна.  

Багато списів зараз ламають довкола децентралізації,  гаряче обговорення відповідних змін до Конституції відбудеться невдовзі в парламенті. Так ось, децентралізацію українці підтримують. На запитання “Чи потрібно передавати більше прав від центральної влади місцевим владам та громадам?” ствердно відповіли 67% респондентів “Рейтингу”. 

Ти ба, як у нас народ  у нюансах державотворення розбирається, порадів я. Утім, відповіді на інше запитання насторожили. Аж 41% українців упевнені, що “основну відповідальність за покращення стандартів та якості життя” несе в нашій державі... президент. Дивно, адже держава в нас - парламентсько-президентська, а не президентська. Головні сфери відповідальності глави держави - оборона і зовнішня політика, а економіка є сферою відповідальності уряду. Але звикли люди, що мусить бути “головний начальник”, і не так просто їх переконати... Відповідаючи на це запитання, варіант “уряд під керівництвом прем’єра” обрали 31% респондентів, а “Верховна Рада” - 10%. Хоча, за чинною Конституцією, саме парламентська коаліція формує уряд, який і має покращити “стандарти життя”. 

Іще цікаве запитання - “Чи готові ви пережити певні економічні труднощі сьогодні (до прикладу, підвищення цін і тарифів), якщо це призведе до покращення якості вашого життя в майбутньому?”.  Однозначно готові лише 5%, скоріше готові - 26%. Натомість скоріше не готові - 24%, а однозначно не готові - аж 34%!  Реформаторам за наявності таких настроїв не позаздриш... Очевидно, тут головна проблема - відсутність довіри громадян до того, що робить влада. Чомусь сумніваються люди, що “труднощі” будуть лише тимчасовими. Напевно, владі треба краще пояснювати людям ті кроки, які вона робить. Хоча, це ж іще треба, щоб люди ці пояснення зрозуміли... Нюанс - захід України у відповідях на це запитання виглядає набагато свідомішим, ніж решта областей. “Однозначно так” відповіли на заході 8% опитаних, “скоріше так” - аж 35%. Із таким народом болючі, але вкрай необхідні реформи робити можна. 

Вирізняються західні області також значно більшою прихильністю до демократії. Аж для 57% відсотків жителів Західної України “демократична система влади” важливіша, ніж “заможна економіка”. Мовляв, буде стабільна демократія, то й господарка рано чи пізно одужає (краще, звісно, аби раніше). А чого варта “заможна” економіка без демократії, добре ілюструє приклад сусідньої Росії... На жаль, для українців, які живуть у центрі, на півдні й сході країни, “демократична система влади” однозначною і беззаперечною цінністю ще не стала. 

55% опитаних за вступ до ЄС, і лише 14%  хочуть  до Митного союзу. Супер! А от із НАТО набагато гірше.  Лише 41% респондентів - за вступ до Альянсу, проти - 30%.  Чому “лише”? Мені здавалося, що війна, яку веде проти України Путін, мала би записати у прихильники вступу до НАТО щонайменше 60% українців! І то стабільних, а не ситуативних на кшталт “більше стріляють - ми за НАТО, менше - ще думаємо”...  Багато невизначених, значить, інформації про Альянс громадянам усе ще бракує. Я розумію, що у влади нині купа інших клопотів на голові, та й не беруть нас наразі до Альянсу, хоч би навіть по 90% “за” у соцопитуваннях збирали... Але - все так не буде. 

Схожі новини