Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Автомузей на площі Музейній

Що робити з «рухомою нерухомістю»?

Автомузей на площі Музейній
Автомузей на площі Музейній

Занедбані автомобілі, що роками не виїжджають з “насиджених” місць, можна побачити у львівських двориках. Проте особливо ці “дідусі” на колесах мозолять очі у центральній частині старовинного міста.

Такий раритет - синій “москалик” - затесався серед пам’яток історичних, на площі Музейній поблизу Домініканського собору (на фото). Щедро вкритий іржею, на спущених колесах, демонструє нашвидкуруч розмальовані графіті дверцята гостям нашого міста. Травичка, що пробивається крізь бруківку під цією машиною, свідчить про те, що нею давненько не виїжджали. Такі “музейні експонати” місто аж ніяк не прикрашають. Але забрати їх, виявляється, не можна — немає таких законів! Такий автомобіль — це чиясь власність, і якщо авто стоїть у місці, де не порушує правил зупинки чи стоянки, то й примусити забрати його не вдасться...

Що ж робити людині, яка вирішила офіційно позбутися свого старого чи розбитого авто? Потрібно взяти свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, свій паспорт з ідентифікаційним кодом, номерні знаки і поїхати до центру з надання послуг із реєстрації транспортних засобів (по-старому МРЕВ), радить начальник ВДАІ м. Львова Тарас Гринюх. У центрі написати заяву про списання, здати номерні знаки і свідоцтво про реєстрацію та отримати відповідну довідку. А що робити із самим “залізяччям” - справа власника: здати машину цілком на металобрухт та отримати одразу певну суму, чи продавати по запчастинах...

Якщо машина заважає руху (перекрила рух чи стоїть посередині дороги), то, згідно з адмінкодексом, можна скласти акт і перемістити такий транспорт. Протокол за порушення правил стоянки чи зупинки потрібно складати лише на водія. Доводиться шукати власників, а він нерідко “відмазується” і каже, що віддав авто якомусь “дяді” чи “тьоті”. Коли машина створює антисанітарний стан чи заважає мешканцям, варто телефонувати на “102” та викликати слідчо-оперативну групу, вважає Тарас Гринюх. Тоді слідчий на місці прийматиме відповідне рішення чи звертатиметься до певних служб, які будуть цим питанням займатися.

Ще один спосіб позбутися автомотлоху порадила знайома інспектор ДАІ з власного досвіду. Оскільки юридичні закони такі авто не надто зачіпають, то варто пустити в хід суспільні закони та механізми впливу. Збираються активісти, “вичисляють” власника такого авто та наполегливо “вмовляють” його забрати розсадник сміття з двору будинку. Навіть вода камінь точить, і найупертіші власники автомотлоху врешті-решт стають на бік громади. А от як позбавити міські вулиці таких “експонатів” та виробити дієвий (і, головне, законний) механізм на такі випадки, варто подумати усім небайдужим містянам разом із владою міста.

Схожі новини