Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Тези до виступу в Європарламенті з питання підтримки України

Українці завжди платили кров'ю за свою свободу

Для того, щоб приймати вірні рішення, треба правильно оцінити ситуацію. З серпня минулого року Україна стала об'єктом вторгнення російських регулярних військ та найманців. Але героїзм української Армії, добровольців та волонтерів не дозволив Путіну роздерти українську державу. План А Кремля провалився.

План Б полягає в намаганні організувати в березні — квітні внутрішні заворушення, поєднані з терактами, з метою повалення центральної влади. Впевнений, що українське суспільство зламає і цей сценарій.

І тоді треба бути готовими до плану В — можливість відновлення Кремлем повномасштабної війни у травні.

Таким чином трагізм ситуації полягає в необхідності за два місяці (!) виконати два надскладних завдання: 1) відновити економіку і 2) переозброїти Армію.

1. Економічна ситуація близька до колапсу. 20% промислового виробництва лишилося на окупованих територіях. Зібрано податків менше, ніж в 7ми мільйонній Сербії. Причому половина з них — з митниці (в норм країнах це 5-7%), а більшість надходжень податкової служби зібрана в рахунок майбутніх періодів. Гіперінфляція і критичне падіння купівельної спроможності населення добиває ще живі бізнеси.

Вихід — пропонована Заходом зовнішня фінансова допомога в 40 млрд дол. Вітаючи це рішення, ми також розраховуємо на консультативну допомогу ЄС і на суворий контроль за проведенням єврореформ.

2. Захід має зрозуміти дві прості істини. Перше: йдеться не тільки про Україну. Балтійські держави знають, хто наступний. Польща пам'ятає, що далі. Але виклик Путіна стосується не тільки "нової" Європи. Через фінансування ультралівих та ультраправих партій,вплив на корумповані еліти Кремль вже підриває єдність ЄС. Нема сумніву, що його кінцева мета — зруйнування ЄС і відновлення Ялтинської моделі розділеної на сфери впливу Європи.

Україна протистоїть цьому плану на передньому фронті. Ми вдячні за європейську допомогу, але тільки матрацами, наметами та медикаментами неможливо зупинити озброєного до зубів спільного ворога.

Переозброєння війська сучасною високоточною зброєю в поєднанні з посиленням санкцій є єдиним способом примусити Путіна до миру.

Україна підтримує план мирного врегулювання Мінськ-2. На жаль, знаючи звички РФ і підтримуваних нею терористів, ми розглядаємо його лише як шанс. Ключем до миру є закриття українсько-російського кордону. Ми закликаємо ЄС підтримати ідею введення миротворчого контингенту задля цього. Тільки після припинення вогню, виведення російських військ та найманців, надійного закриття кордону стануть можливими місцеві вибори. Збільшення повноважень Донбасу ми розглядаємо як частину майбутньої Конституційної реформи, яка передасть усім українським областям більшість повноважень з центру.

Ситуація справді критична. Україна в будь якому випадку боротиметься за свою свободу. Більше того — ми неодмінно переможемо.

Розкажу вам історію про двох евакуйованих з Дебальцевого українських солдата. Один в бою втратив ногу, інший — руку. З собою вони забрали бойовий, весь пробитий кулями український прапор. "Це наше єдине і найбільше багатство", — сказали вони волонтерам. Такий народ — непереможний.

Українці завжди платили кров'ю за свою свободу. Від західних демократій залежить, щоб ця ціна була меншою.

Схожі новини