Передплата 2024 ВЗ

Імпорт зникає, бізнес вмирає

Через захмарний курс долара підприємства, що залежать від імпортної сировини та товарів, зупиняють роботу

Куди вже далі? Курс долара на міжбанку перевалив за 26 гривень, а офіційний — за 25,55, попри запевняння голови НБУ Гонтаревої, що долара по 25 гривень не буде. Тепер середньостатистичний українець заробляє менше 200 доларів на місяць і може дозволити собі купити червоної риби чи оливкової олії хіба по великих святах. ЄС запросто може запроваджувати безвізовий режим — зубожілі українці просто не зможуть собі дозволити поїздку до Європи. 1,5-2 євро за горнятко кави та 3 євро за бургер — для нас тепер неабиякі суми. Хотіла взяти коментар у знайомого директора турфірми, як їм працюється у нинішніх умовах. Сказала, не працюється — з нового року агенція припинила існування. Хоч агенція була невелика, але четверо людей мали роботу...

«Цей курс найбільше вдарить по бізнесу, який залежить від імпорту, але в той же час орієнтований на внутрішній ринок. Цей бізнес потерпає і від курсу, і від низьких доходів домогосподарств, — каже експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. — Доходи людей надто низькі, тому ціни не можна піднімати пропорційно зі зростанням курсу. Відтак це призводить до скорочення внутрішнього ринку, а отже, і бізнесу».

Те, що деякі товари вже нема сенсу ввозити в Україну, помітно неозброєним оком. У супермаркетах “схуд” асортимент, і нерідко половина стійки завалена один продуктом, хоча раніше на таку площу вміщали з десяток схожих товарів від різних виробників. Однак за місяць-два супермаркети таки світитимуть порожніми полицями, якщо ситуація з валютою не зміниться.

“З запровадженням єдиного курсу працювати легше не стало. Чи курс 18 гривень за долар, чи 25 — валюту все одно важко купити, — каже директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. — Десь півтора місяця блокували вихід на міжбанк підприємств, навіть “найбіліших”. Багато фірм по два місяці нічого не ввозили в Україну. От у нас є компанія, яка щомісяця імпортувала товарів на три мільйони доларів. Тепер вони змогли купити всього 60 тисяч, і то, кажуть, ще пощастило. Багато мереж працюють з відтермінуванням платежів. Беруть товар, а гроші повертають через 60-90 днів. А хто може знати, яким буде курс через два місяці? Зараз деякі мережі допродують товар, який був завезений ще в грудні з відтермінуванням платежів на 90 днів. У березні постачальники заберуть свої гроші, і я не впевнений, що будуть наступні поставки. В нинішніх умовах краще перевести гроші в долари чи навіть лишити у гривні і не працювати, ніж працювати, платити людям зарплату і залазити у збитки. Постачальники — це в основному малий та середній бізнес. І цей бізнес вмирає. На сьогодні лишилось десь 50% від тих підприємств, що були ще торік. Я був у суді — слухали справу про банкрутства торговельної мережі. І представників постачальників цієї мережі було мало — бо багато фірм уже вмерли. І до кінця року лишиться в кращому разі 20-30% підприємств, які займались постачанням товарів. Це ж саме буде з товаром на полицях магазинів — лишиться не більше третини”.

Зупинити бізнес до кращих часів — варіант для підприємств у сфері торгівлі, але що робити виробникам, які залежать від імпортної сировини? Зупинене виробництво, як правило, реанімувати не вдається. Як приклад, десятки промислових гігантів, які “тимчасово” зупинили у 90-х. Натомість цих проблем, схоже, не бачать ані у НБУ, ані у Мінфіні, ані в Мінекономрозвитку. “Імпортний” міністр економрозвитку Айварас Абромавічус взагалі заявив, що бачить позитиви у знеціненні гривні. «Падіння гривні, звичайно, негативно позначається на більшості бізнесменів і населення, і це дуже, в принципі, чутлива тема. Але ті, хто прийде сюди зі своїм виробництвом, — звичайно, собівартість його буде дуже приваблива навіть для реекспорту в інші країни... Тільки-но закінчиться війна, воєнні дії, я вже бачу, що багато іноземних інвесторів готові були б прийти, тому що працювати тут зі своїм виробництвом буде вже дуже привабливо». Звичайно, привабливо... Коли вітчизняний бізнес вимре і люди сидітимуть без роботи (без зарплати вже сидять), то зубожілі українці готові будуть працювати за копійки. Чим не рай для іноземних інвесторів? Але хіба такої інвестиційної привабливості ми хотіли?