Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої»

Так склалося, що в українського війська — відразу два головні професійні свята. 6 грудня відзначають День Збройних сил України (1991 року цього дня було ухвалено Закон «Про Збройні сили України»).

А 23 лютого — День захисника Вітчизни. У СРСР 23-го відзначали День Радянської армії і Військово-морського флоту. За офіційною легендою, у лютому 1918 року поспіхом створені більшовиками воєнізовані загони вступили десь під Псковом у бій з німцями. А отже, мовляв, народилося радянське військо... Українська армія свого часу вже було перейшла на 6 грудня, аж тут тодішній президент Кучма “оживив” 23 лютого — уже як День захисника Вітчизни. Напевно, дуже кортіло Леоніду Даниловичу того дня за звичкою келишка-другого перехилити, от і створив собі привід...

Чимало істориків вважають, що День захисника Віт­чизни слід призначити на свято Покрови — 14 жовтня. «Протягом багатьох століть свято Покрови було головним для українських вояків — від козацтва до армії Української Народної Республіки та Української повстанської армії, — зазначив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. — Сучасна Українська держава є історичним та політичним спадкоємцем Русі, козацтва, визвольного руху та тисячолітньої християнської традиції. День захисника України, призначений на свято Покрови, стане важливим свідченням цієї спадковості та відмежування нашої держави від радянського тоталітаризму».

“За останні шість місяців у важких виснажливих боях народилося нове українське військо, — наголосив у своїй промові на День Незалежності президент Петро Порошенко. — Воно сильне не лише зброєю та хистом, а й потужним патріотичним духом. Словосполучення «захисник Вітчизни» перестало бути абстрактним ритуальним висловом. Воно наповнилося конкретним змістом. У багатому на подвиги літописі українського воїнства безліч битв і дат, гідних стати Днем захисника Вітчизни. Я наголошую, Україна більше ніколи не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої”.

23 лютого, очевидно, повинно назавжди відійти у минуле — Порошенко говорив саме про цей день. 6 грудня, теоретично, могло би залишитися. Хоча відзначати чергову річницю прийняття закону, хай навіть свого часу необхідного, — не найкращий вибір... А справді, чому б не відзначати День захисника Вітчизни на Покрову? Раніше українську владу стримувала від такого рішення “прив’язка” дати 14 жовтня до Української повстанської армії. На сході та півдні України, та навіть у центрі багато людей вірило в те, що їм брехала про УПА радянська пропаганда... Але путінська агресія докорінно змінила ситуацію. Тепер навіть у Дніпропетровську та Харкові вітання “Слава Україні! — Героям слава!” сприймається нормально. Зрештою, президент Порошенко у своїй промові на День Незалежності заявив, що Збройні сили України “успадкували” в тому числі й славу УПА.