Передплата 2024 «Добрий господар»

Чому не вводять санкції? Тому що ними лякають

До санкцій щодо української влади вдалися наразі лише Сполучені Штати.

Це “точкові” санкції стосовно конкретних українських високопоставлених чиновників, яким Вашингтон відкликав їхні американські візи (дипломатичні паспорти, кажуть, теж не допоможуть). Цілком можливо, стверджують за океаном, що невдовзі цим українським посадовцям заборонять в’їжджати також у зону Шенген. Це, звісно, не американська юрисдикція, але США та їхні партнери з ЄС намагаються у таких випадках діяти узгоджено.

Чи Євросоюз застосує інші, більш жорсткі санкції? Таких рішень наразі не прийнято. “Ми обговорювали це питання, — повідомила канцлер Німеччини Ангела Меркель. — Але я і глава німецького МЗС вважаємо, що питання про санкції ще не стоїть на порядку денному”.

Президент Польщі Броніслав Коморовський і польський прем’єр-міністр Дональд Туск також дійшли висновку, що час на санкції щодо України не настав. Мовляв, за умов, що склалися, такі санкції тільки нашкодили б нашим опозиціонерам. До режиму Лукашенка свого часу санкції застосували — і що? “Бацька” остаточно розвернувся у бік путінської Росії, а білоруським опозиціонерам стало зовсім непереливки...

Водночас у тій же Варшаві не виключають: міжнародні санкції щодо української влади є можливими. Депутати польського Сейму погодили текст “української” заяви, в якій сказано: “У разі продовження політики насильства міжнародна спільнота може застосувати санкції щодо осіб, безпосередньо причетних до застосування сили”. Про можливість санкцій щодо української влади заявив у четвер і голова Європейського парламенту Мартін Шульц. “ЄС може накласти санкції на українські власті у випадку подальшого застосування сили щодо опозиції, — наголосив Шульц. — Якщо уряд надалі робитиме ставку на силове розв’язання кризи, то треба буде йому сказати, що це матиме наслідки: аж до заблокування банківських рахунків і заборон у видачі віз”.

Чому ж санкції ЄС досі “не на порядку денному”? Невже у Європі чекають на нові трупи?.. Звичайно, ні. Просто у Євросоюзі вважають, що санкції найдієвіші тоді, коли ними лякають. Тоді, мовляв, той, до кого ці санкції погрожують застосувати, має стимул піти на поступки. Натомість коли санкції вже застосовано, переконані в ЄС, то їхній об’єкт уже не зацікавлений у тому, аби пом’якшити свою позицію. І може остаточно пуститися берега... Європу стримує, очевидно, також наявність надії на поновлення переговорного процесу. Ось уже Янукович заговорив про позачергове засідання Верховної Ради, ось уже навіть Азарова пожурив... А ну як вирішив дослухатися до опозиції?

Очевидно, на тлі тих жахіть, які зараз відбуваються в Києві, більшості українців, що підтримують Євромайдан, така логіка євросоюзівських політиків видається не зовсім логічною... Але вже яка є.

Схожі новини