Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Навіть у терплячого Фюле терпець увірвався...

Європейських чиновників, які вели з їхніми українськими колегами переговори щодо Угоди про асоціацію, важко назвати нетерплячими.

Радше навпаки: спілкуючись з вітчизняними євроінтеграторами, брюссельські бюрократи демонстрували чудеса витримки... Але тепер, схоже, навіть супертерплячим європейським чиновникам терпець таки увірвався.

«Слова та дії президента і уряду України щодо Угоди про асоціацію розходяться дедалі глибше. Їхні аргументи не мають жодного зв’язку з реальністю», — зазначив на своїй сторінці у Twitter єврокомісар із питань розширення Штефан Фюле. Він згадав, зокрема, про свою недавню брюссельську розмову з першим віце-прем’єром України Сергієм Арбузовим. «Після цієї глибокої дискусії були обумовлені чіткі зобов’язання підписати, — розповів Фюле. Але — роботу відкладено, немає жодних відповідей». Фактично, Фюле дав зрозуміти, що переговори щодо Угоди про асоціацію призупинено.

Якщо точніше, то “відповіді” офіційного Києва є. Але вони видаються Брюсселю щонайменше дивними. Зокрема, на “круглому столі” президент Віктор Янукович гостро розкритикував... уже парафовану Угоду. Мовляв, у такому вигляді її підписувати ніяк не можна, а відповідальних осіб із українського боку, які працювали над її текстом, треба покарати. Можливо, навіть звільнити... Важко уявити, щоб після такої гострої критики президент раптом узяв і підписав Угоду, правда? Ось і Фюле цього вже не уявляє... «Після недавніх коментарів президента нам потрібна ясність, — каже Лінас Лінкявічюс, міністр закордонних справ Литви, що головує зараз у ЄС. — Якщо... сказано, що те, що ми робили, суперечить інтересам України, то важко сподіватися на підписання. Про нього навіть нелогічно думати».

... Можливо, брюссельських чиновників “добили” одкровення прем’єр-міністра України Миколи Азарова на “антимайдані” у Києві? “Опозиційні лідери розповідають казки про те, що ми підпишемо Угоду і завтра будемо без віз їздити до Європи, — розповів Азаров звезеним на Європейську площу “прихильникам” Партії регіонів. — Нічого подібного. Ми повинні ще узаконити одностатеві шлюби, прийняти закон про рівність сексуальних меншин”. У ЄС відреагували блискавично. “Можливо, треба знайти додаткові аргументи і докази для людей, що ЄС — це не шлях для України, — розгадав намір Азарова глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський. — Але це не відповідає дійсності. Це неправда”. І далі: “Євросоюз не має жодних загальних засад щодо того, як підходити до питання одностатевих шлюбів. Це та сфера, у якій кожна окрема країна сама вибирає свій шлях та приймає свої окремі закони з цього питання”.

Ужитий паном Томбінським термін “неправда” — дуже м’який. Це ж треба було додуматися — зв’язати безвізовий режим і узаконення одностатевих шлюбів...

Схожі новини