Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Аби тільки Ештон не спізнилася...

Круглий стіл, на який погодився президент Віктор Янукович, — ідея за нинішніх умов начебто непогана.

Які не які, а все-таки переговори. В ідеалі, участь у такому круглому столі мали би взяти представники влади, опозиції і міжнародні посередники — як це було під час Помаранчевої революції. Але на вівторковому круглому столі, якщо він узагалі відбудеться, представництво буде іншим.

Бачити за круглим столом посередників із-за кордону в Партії регіонів не хотіли. «У власному будинку ми повинні розібратися самі, — заявив у понеділок нардеп від ПР Володимир Олійник. — Ганьба, коли приходять сусіди в нашу сім’ю і починають нас мирити або розповідати, як вийти із ситуації». Така “аргументація” народжувала сумніви: наскільки серйозним є намір влади провести круглий стіл? Судячи з того, як складалася ситуація у столиці у понеділок увечері, надій на те, що на круглий стіл прийде опозиція, було мало. «Круглий стіл дуже погано вміщується у квадратній тюремній камері, — сумно пожартував у понеділок на брифінгу лідер “Батьківщини” Арсеній Яценюк. — Сюди декілька тисяч «Беркута» і внутрішніх військ приїхало — так нас Віктор Янукович запрошує на круглий стіл». Пізніше була інформація про те, що “беркутівці” увірвалися у київський офіс “Батьківщини”. Напевно, не на переговори запрошувати, бо співробітників поклали на підлогу, вилучили сервер... Якщо й відбудеться у вівторок круглий стіл, то хіба що за участю чотирьох президентів — Віктора Януковича і трьох його попередників, Леоніда Кравчука, Леоніда Кучми і Віктора Ющенка.

Свою позицію Кравчук, Кучма і Ющенко визначили раніше, зробивши спільну заяву. “Ми висловлюємо солідарність із мирними громадянськими діями сотень тисяч молодих українців”, — заявили, зокрема, президенти. Вони засудили розгін Євромайдану: «Створено перший за роки української незалежності небезпечний прецедент, коли влада вдалася до силового розгону мирного Майдану. Жорстокість, з якою діяли спецпідрозділи міліції, має бути не лише публічно засуджена, а й покарана відповідно до українського законодавства — як абсолютно неприйнятна у демократичній країні». Кравчук, Кучма і Ющенко також висловилися за євроінтеграцію: «Висловлюємо сподівання, що українська влада... здійснить оперативні кроки, які дозволять укласти Угоду про асоціацію з ЄС у максимально стислі строки».

Чи дослухається до своїх попередників Янукович? Якщо так, мав би відправити уряд Азарова у відставку і забезпечити розслідування жорсткого розгону Євромайдану. Чи дійде на вівторковому круглому столі бодай до цих необхідних кроків? У понеділок так не здавалося. Дай Боже, щоб я помилився. І щоб глава дипломатії Євросоюзу баронеса Кетрін Ештон, яка повинна прибути до Києва у вівторок, не запізнилася...