Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Європейський інтерес Тимошенко і Януковича

На думку колишнього політв’язня, екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, “звільнення Тимошенко... вигідно в першу чергу Януковичу”.

Назвавши проблему з Юлією Тимошенко “особистою проблемою Віктора Януковича”, Луценко на “5-му каналі” зауважив: “Чим швидше це трапиться (звільнення Тимошенко — А.Є.), тим краще буде для всіх, у тому числі для влади, яка посадила Тимошенко”. Екс-глава МВС також відзначив, що звільнення Тимошенко для подальшого її лікування у зарубіжній клініці — це «один із прийнятних для Януковича варіантів вирішення проблеми».

На перший погляд, логіка трохи дивна. Адже, поки Тимошенко перебуває за гратами, вона фактично виключена з активного політичного життя (слова Луценка про те, що “Тимошенко була і залишається центром української політики» — не більше, ніж реверанс у бік Юлі). Не схоже, щоб така ситуація Януковича чимось не влаштовувала... Одначе, Луценко таки має рацію.

Звільнення Тимошенко для подальшого лікування за кордоном є зараз чи не головною умовою для підписання в листопаді у Вільнюсі Угоди про асоціацію України і ЄС. (“Імовірність такої події мої співрозмовники у Вільнюсі сьогодні оцінюють у 70 %, — пише директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук. — Щоправда, дехто відразу уточнює: «Ну Тимошенко ж зможе виїхати на лікування за кордон?»). Угода про асоціацію з ЄС, свою чергою, є головною запорукою політичного майбутнього Януковича і нинішньої української влади. Навіть якщо не всі у нинішній владі це розуміють...

По-перше, якщо не буде Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, то буде Митний cоюз. А там не люб’язні, хоч і надокучливі (“права людини”, “громадянські свободи”), європейські політики, а російський “зверхник” Володимир Путін. Стосунки з яким у Віктора Януковича, м’яко кажучи, не складаються... А ще у Митному cоюзі російські олігархи, — набагато багатші, ніж олігархи українські. За рахунок яких російські захочуть стати ще багатшими... Угода про асоціацію з ЄС зробить питання про Митний союз неактуальним, тож із цієї точки зору звільнення Тимошенко справді в інтересах Януковича.

А по-друге... Ну де гарантії, що президентом України 2015 року українці знову оберуть Віктора Януковича?Немає таких гарантій. А значить, нинішній владі і особисто президенту потрібні інші гарантії — від наступної влади і наступного президента. “Посадка” Юлі відкрила ящик Пандори... Хто може дати нинішній владі й президенту гарантії, що їхні наступники втримаються від бажання помститися? Їх може дати Євросоюз — за умови, що Україна 2015 року перебуватиме у зоні його політичного впливу. Звісно, формально жодних гарантій не буде, просто в ЄС достатньо важелів, аби втримати наступників нинішньої влади від дій за принципом “зуб за зуб”.

Виходить, листопадове підписання Угоди про асоціацію з ЄС необхідне і Тимошенко (як не підпишуть, то до 2015-го з тюрми її не випустять), і Януковичу. Причому незалежно від того, що вони насправді думають про українську євроінтеграцію...

Схожі новини