Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Йшли в Україну, а прийдемо... в Білорусь?

Польща таки погодилася на відкриття нових пішохідних пунктів пропуску на кордоні з Україною.

Це результат тиску громадськості, публікацій у ЗМІ (зокрема, про це писав “ВЗ”), звернень депутатів сейму і Європарламенту. Віце-міністр внутрішніх справ РП доручив усім керівникам прикордонних воєводств підготувати до кінця літа звіт, у якому вони вкажуть, де саме є можливість запровадити пішохідний рух. Утім, справу тепер гальмує байдужість української адміністрації. Загалом вона не проти пішохідного руху, але з прийняттям відповідних рішень не поспішає.

Нині на кордонах Польщі тільки два переходи, на яких дозволено пішохідний рух. Це Медика-Шегині поблизу Перемишля і Біловежа на кордоні з Білоруссю. Для порівняння: це стільки ж, що й на невеликому відтінку словацько-українського кордону, де пішохідний і велосипедний рух дозволено у Малих Сельменцях і Малому Березному. Донедавна у Варшаві пояснювали, що, мовляв, пішохідний рух суперечить вимогам ЄС. Однак навесні офіційний запит до Єврокомісії з цього приводу зробила польська євродепутат Ельжбєта Лукацієвська. І виявилось, що ЄС не тільки не забороняє, а навіть заохочує до створення піших переходів на своєму зовнішньому кордоні! “Проекти нових піших переходів можуть розраховувати на дотацію з європейського бюджету” — написав єврокомісар з питань розширення Штефан Фюле.

Наразі не відомо, де і коли відкриють нові піші переходи. На думку активістів громадянської ініціативи “Піші переходи”, найбільше це потрібно у пункті пропуску Рава-Руська — Гребенне. “Маємо на увазі не стільки місцевий рух, як передусім транзит, — каже координатор “Піших переходів” Мацей Пьотровський. — Йдеться про те, щоб жителі Любліна, Томашова, Варшави чи Гданська могли доїхати автобусом до Гребенного, перейти пішки на український бік і в Раві сісти в електропоїзд або маршрутку до Львова. І щоб жителі Львова могли подорожувати так у Польщу”.

Утім, ймовірно, на відтінку кордону, яким з польського боку завідує Підкарпатське воєводство, жодного нового пішого переходу не відкриють. В адміністрації Підкарпатського воєводства вважають, що влада Львівської області прикордонним рухом особливо не переймається... “Уже стоять готові пункти пропуску в Будомєжі та Долгобичові, побудовані за польські та ЄС-івські кошти. І що? Ми не можемо їх відкрити, бо Україна не побудувала під’їзних доріг до них, хоча зобов’язалася. Це ж невеликі кошти потрібні, вони в Києві не на такі речі гроші витрачають, нічого собі не шкодують... Як до нас так ставляться, чому маємо сприяти відкриттю нових піших переходів?” — каже “не для запису” співробітник Підкарпатського воєводи.

Натомість позитивно до відкриття піших переходів ставляться в адміністраціях Брестської і Гродненської областей Білорусі. Тож не виключено, що ініціатива, започаткована з думками про кордон між Польщею і Україною, завершиться відкриттям нових піших переходів на кордоні Польщі та Білорусі...

Схожі новини