Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Урядовий чиновник... проти стратегічної лінії уряду?

Відомого прихильника інтеграції України в євразійському напрямі Валерія Мунтіяна “пробило” майже на поезію.

«Для мене побудова Євразійського економічного союзу — це побудова Ноєвого ковчега, — заявив Мунтіян у Росії, на Петербурзькому міжнародному економічному форумі. — А запрошення України в зону вільної торгівлі і в Європейський Союз у таких умовах, без участі в Митному союзі і ЄЕП... це запрошення на «Титанік».

«За Євразійським економічним союзом майбутнє, — пророкував Мунтіян. — І Україна бачить себе в цьому сою-зі»... Від Європейського Союзу пан Валерій каменя на камені не залишив. «ЄС сім років у рецесії, за темпами розвитку на 191-му місці, — розповів борець за Митний союз. — Вони роблять зону вільної торгівлі з американцями... Але я хочу попередити, що... одержать лише 400 тис. робочих місць — для всього Євросоюзу, в якому 287 млн. працюючих. Ефект буде, в ідеалі, 0,25% зростання». Цікаво, чи звернуть увагу Обама і Баррозу на “попередження” Мунтіяна? Може, вирішать не створювати зону вільної торгівлі між ЄС і США, якщо такий великий спеціаліст не радить цього робити...

Без сумніву, в демократичній Україні можна мати різні політичні й економічні погляди. Є у нас і чимало прихильників інтеграції Києва до Митного і Євразійського союзів. Зокрема, ці люди кучкуються довкола “Українського вибору” Віктора Медведчука, який регулярно лякає українців по радіо катастрофічними наслідками підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС... Але є одне “але”. Валерій Мунтіян працює не в “Українському виборі”, а уповноваженим із питань співробітництва з Російською Федерацією, державами-учасницями СНД і ЄврАзЕс. І не в якому-небудь жеку, а в українському уряді! Значить, які би власні погляди не мав, повинен відстоювати на всіх рівнях саме урядову позицію. А вона така: стратегічний напрям інтеграції України — європейський, і в листопаді у Вільнюсі Україна та ЄС підпишуть Угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі. Тож ні про жоден Євразійський економічний союз, хоч за ним, як вважає Мунтіян, “майбутнє”, не йдеться.

Якщо урядовий представник у Санкт-Петербурзі говорив “від себе”, то його треба негайно звільнити з посади! А може, одкровення пана Мунтіяна — лише узгоджена з його начальством спроба “заспокоїти” російських партнерів України? Тоді це виглядає “несмачно”, м’яко кажучи... Але, найімовірніше, це все-таки власна ініціатива чиновника. Якого, повторюю, давно треба гнати з українського уряду — адже свою публічну незгоду з урядовою лінією на європейську інтеграцію Валерій Мунтіян висловлює не вперше.

Схожі новини