Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Повний Пападопулос

Про ТЕ, який на Кіпрі “порядок”, свідчить хоча би жахливий бардак у повідомленнях про те, як же, власне, вирішили рятувати там банківську систему. Без ста грамів не розберешся...

Як повідомив у понеділок голова фінансового комітету кіпрського парламенту Ніколас Пападопулос, податок на депозити у сумі понад 100 тисяч євро в найбільшому банку Кіпру, Bank of Cyprus, становитиме 30%. Хоча раніше повідомляли, що власті Кіпру домовилися з міжнародними кредиторами про податок у 20% на вклади понад 100 тис. євро в Bank of Cyprus і в 4% — на такі вклади в інших кіпрських банках. А були ще повідомлення, що в Laiki Bank із депозитів у сумі понад сто тисяч візьмуть навіть 40% податку, а всі менші депозити переведуть у Bank of Cyprus...

Отже, що маємо у сухому залишку? Міністри фінансів країн єврозони і «трійка» міжнародних кредиторів (ЄЦБ, Єврокомісія, МВФ) нададуть Кіпру стабілізаційний кредит — 10 мільярдів євро. В обмін на це Кіпр погодився запровадити одноразовий податок на всі депозити у сумі понад 100 тисяч євро. Менші за розміром депозити, очевидно, не чіпатимуть.

Чому прийнято саме таке рішення? Є кілька причин. “Напевно, з’ясували, що вкладами понад 100 тисяч володіють в основному вихідці з колишнього СРСР, — коментує на форумі один із інтернет-користувачів. — Вони «не рипнуться», тому що «заробили» ці гроші сумнівними оборудками”. А ось ще форум-пояснення: “За законами ЄС, планка для застрахованих вкладів встановлена на рівні сто тисяч євро. Тому намір обкласти на Кіпрі малі вклади податком був протизаконним, і від нього відмовилися. А товсті вклади вирішили помацати. І нехай їхні власники тішаться, що тільки 30%, а не всі сто”.

Судячи з істеричної реакції підконтрольних Кремлю російських ЗМІ, у Москві заходи Євросоюзу щодо стабілізації фінансової ситуації на Кіпрі вважають ударом по Росії. Перебільшення, звісно, але, не виключено, ЄС справді вирішив продемонструвати, “хто в хаті господар”... Не забуваймо також, що в Німеччині, яка є головним донором усіх євросоюзівських банкрутів (насамперед Греції), восени відбудуться парламентські вибори. Федеральний канцлер Анґела Меркель не може зараз пояснити виборцям, чому ЄС, а фактично Німеччина, має “за гарні” очі витягати з фінансової прірви ще й кіпріотів. Не є сек-ретом походження 20 мільярдів євро депозитів, які мають у кіпрських банках росіяни й українці. “Усе, що зароблено непосильною працею”, вони клали в банки Кіпру під вищі, ніж у європейських банках, відсот-ки. А кредитували ці веселі кіпрські банки доблесну... грецьку економіку. Сумнівні досягнення якої оплачувалися головно зі спільної каси Євросоюзу... Очевидно, у ЄС і Німеччині вирішили, що мають нині повне право повернути свої кошти.

Схожі новини