Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Німці рвонули на польську Балтику

Біля Свіноуйсьця їм дешевше, ніж удома. А ще у Польщі «прекрасні краєвиди й привітніший готельний персонал»

На балтійському узбережжі біля Свіноуйсця є й розкішні готелі, й скромніші апартаменти. Фото wakacje.pl
На балтійському узбережжі біля Свіноуйсця є й розкішні готелі, й скромніші апартаменти. Фото wakacje.pl

Польське узбережжя Балтійського моря є улюбленим місцем відпочинку туристів із Німеччини. «Останніми роками Польща інвестувала у готелі й приморські променади, а нещодавно також у тунель під річкою Свіною», — зазначає німецьке видання Ostsee Zeitung (OZ).

У липні, коли поблизу польського Свіноуйсьця — розпал літнього сезону, тамтешньою приморською набережною дефілюють натовпи туристів, інформує OZ. За даними видання, найчастіше це сім'ї, пенсіонери, пари середнього віку. «Більшість цих відпочивальників розмовляють німецькою, — пише видання. — Якби не злоті й польські назви вулиць, можна було би подумати, що ви з німецького боку узбережжя». Як констатує OZ, «польська Балтика стала для німців провідним туристичним напрямком у Польщі».

«Польське узбережжя Балтійського моря за популярністю серед туристів із ФРН випереджає Мазури, Вроцлав і Варшаву», — підтвердив виданню керівник польського туристичного офісу у Берліні.

За даними німецької експертної агенції Urlaub und Reisen («Відпустка й подорожі»), минулого року у Польщі відпочивали 2,7 мільйона німців. Для 900 тисяч із них поїздка була нетривалою (до чотирьох ночей), але решта затрималися у сусідній країні довше. Як передбачають експерти, цього року у Польщі проведуть свої відпустки ще більше туристів із Німеччини.
Власники туристичних об'єктів, розташованих у північно-східній німецькій землі Мекленбург-Передня Померанія, «повинні заздрити» своїм колегам із польського узбережжя Балтики, констатує OZ. Оскільки «літній сезон на німецькому узбережжі виглядає далеко не так яскраво»…

У чому причина популярності Свіноуйсьця та його околиць серед німецьких туристів? Звісно, їх приваблюють порівняно
невисокі ціни на готельні послуги: на польській Балтиці вони залишаються приблизно на 20−30% нижчими, ніж на німецькій. Ніч у двомісному номері 4-зіркового готелю в Свіноуйсьці, інформує OZ, коштує у розпал літнього сезону 760 злотих (зі сніданками, доступом до пляжу та басейну й безплатною дискотекою). Як розповіли у готелі, близько 80% його гостей — німці.

Утім, річ не лише у нижчих цінах, зазначає видання, а й у тому, що Свіноуйсьцє пропонує туристам більше атракцій і вакаційних розваг, ніж сусідні німецькі курорти на Балтиці. «У Польщі чудові краєвиди, — цитує OZ німкеню, яка відпочиває на польському балтійському узбережжі з онукою. — Тут також більш привітний і ввічливий готельний персонал».

Свіноуйсьцє дуже виграло завдяки нещодавно відкритому тунелю під Свіною, констатує німецьке видання: тепер туристам, які подорожують автівками, більше не треба чекати у чергах на пором. До того ж буде зручніше поїхати на кілька днів на польську Балтику у міжсезоння.

«Польське балтійське узбережжя — ринок, який справді розвивається, — розповів OZ керівник департаменту туризму уряду німецької землі Мекленбург-Передня Померанія Тобіас Войтендорф. — У Польщі зрозуміли, як швидко й ефективно інвестувати в туристичну інфраструктуру. Ми можемо повчитися у Польщі, як варто діяти у Німеччині, де процедури затвердження інвестицій у будівництво тривають набагато довше».

Схожі новини