Передплата 2024 «Добрий господар»

У Мадриді… рашистська хода «Безсмертний полк»

Провокативний антиукраїнський марш російської громади призначено на 7 травня. Чи зупинить влада Іспанії цю пропагандистську акцію?

Минулорічна акція "Безсмертний полк" у Мадриді. Українські організації Іспанії назвали ту ходу "актом ненависті". Фото LightRocket.
Минулорічна акція "Безсмертний полк" у Мадриді. Українські організації Іспанії назвали ту ходу "актом ненависті". Фото LightRocket.

Марші в рамках рашистської акції «Безсмертний полк» проходять у Мадриді з 2016-го. Цьогоріч така хода має стартувати в неділю, 7 травня, о 12.00, від центрального мадридського вокзалу Atochа. «Мою увагу привернуло те, що російська громада в Мадриді отримала дозвіл на організацію маршу «Безсмертного полку, — написав 1 травня у Twitter радник глави МВС України Антон Геращенко. — Марш є частиною офіційної військової пропаганди рф і формою підтримки війни». На жаль, станом на 3 травня, повідомив Геращенко, «марш «Безсмертного полку» в Мадриді не скасували».

«Безсмертний полк» — пропагандистська акція, яку проводять у росії та інших країнах, де живуть росіяни, 9 травня (коли в рф відзначають «День Перемоги») або напередодні. Під час маршу його учасники несуть фотопортрети своїх родичів, які брали участь у Другій світовій війні. Головний мотив не «Ніколи більше», як у цивілізованих державах, а «можем повторить»..

Організатори цьогорічного маршу збирають потенційних учасників у соцмережах. Фото Twitter.
Організатори цьогорічного маршу збирають потенційних учасників у соцмережах. Фото Twitter.

«Ми знаємо й цінуємо, як сильно Іспанія підтримує Україну, — наголосив 1 травня у Твіттері радник глави нашого МВС, звернувшись до прем'єр-міністра Іспанії Педро Санчеса й мера Мадрида Хосе Луїса Мартінеса-Альмейди з проханням заборонити марш «Безсмертного полку». — 

Будь ласка, підтримайте нас, не поширюйте токсичний російський наратив".

Через два дні Антон Геращенко зазначив, що марш «Безсмертного полку» в Мадриді досі не заборонено. «Крім того, на офіційному сайті організатори ходи заявляють про повну підтримку з боку „іспанської команди“ й оголошують акредитацію преси, — повідомив, зокрема, радник глави МВС України. — Схоже, представники ЗМІ не мають права публікувати будь-що про цей захід без попередньої згоди організаторів».

«По всій росії такі демонстрації скасовані з міркувань безпеки. У Барселоні марш „Безсмертного полку“ також скасували», — додав Геращенко. І зауважив, що на офіційному сайті організаторів мадридської ходи у Facebook Україну й українців ображають, називаючи «нацистами», і в такий спосіб «відкрито поширюють пропагандистський наратив, який виправдовує сучасні воєнні злочини російських військових».

«Цей акт ненависті не повинен відбутися»

Як повідомляло торік іспанське видання El Espanol, 9 травня 2022 року сотні представників російської громади пройшли маршем «Безсмертного полку» вулицями трьох міст Іспанії - Мадрида, Віґо й Альмерії.

Ці пропагандистські акції відбулися попри спротив 15 українських організацій, які заявили іспанській владі про те, що вважають «Безсмертний полк» актом «прославлення тероризму». Асоціація Unidos con Ucrania «Разом із Україною» надіслала торік листа іспанській королеві Летиції, зазначивши, зокрема, що «цей акт ненависті не повинен відбутися… в такій цивілізованій країні, як Іспанія».

На жаль, торік той «акт ненависті» відбувся… Цьогоріч його заплановано знову. Утім, час на те, аби заборонити цю «форму підтримки війни», влада Іспанії ще має…