Передплата 2024 ВЗ

God Save the King! Боже, бережи Короля!

У суботу, 6 травня, у Лондоні відбудеться коронація британського монарха Чарльза ІІІ

Король Чарльз ІІІ і королева-консорт Камілла. Фото eonline.com, Reuters
Король Чарльз ІІІ і королева-консорт Камілла. Фото eonline.com, Reuters

«У Великій Британії коронації не було 70 років, — нагадує видання eonline.com. — Попри те, що багато її традицій будуть такими ж, як 1953-го, коли коронували Єлизавету II, до великої події внесуть сучасні корективи. Вони відобразять як мінливі часи, так і почуття 74-річного монарха. Адже Чарльз ІІІ стане найстарішою в історії особою, яка займе британський престол». Букінґемський палац вважає, коронація Чарльза «відображає роль монарха сьогодні й дивиться у майбутнє, ґрунтуючись на давніх традиціях і видовищності».

Коли й де відбудеться коронація?

Пряма телетрансляція роз­почнеться 6 травня о 7.30 ран­ку за місцевим часом (о 9.30 за Києвом. — А. Є.) і покаже Коро­лівську процесію, що вирушить до Вестмінстерського абатства. А власне коронаційна служба розпочнеться в Абатстві об 11-й (о 13-й за Києвом).

Що таке коронація?

Не плутати зі сходженням на престол короля Чарльза III (воно відбулося 8 вересня 2022 року, коли 8 вересня 2022 року померла мати Чарльза ІІІ, ко­ролева Єлизавета II). Корона­ція є насамперед релігійною церемонією, корені якої сяга­ють 1154 року, і яка символізує офіційне прийняття монархом ролі глави Церкви Англії і надан­ня йому королівських повнова­жень.

Під час коронації на голо­ву Чарльза ІІІ одягнуть майже 5-фунтову корону Святого Ед­варда, виготовлену 1661 року для коронації Чарльза ІІ. Ар­хієпископ Кентерберійський Джастін Велбі благословить но­вого суверена й помаже його святою олією з Оливкової гори в Єрусалимі. Олію наливають з Ампули, золотої посудини 1661 року у формі орла, у Коронацій­ну ложку.

Під час коронації на голову Чарльза ІІІ одягнуть Корону Святого Едварда, виготовлену в середині 17 століття.
Під час коронації на голову Чарльза ІІІ одягнуть Корону Святого Едварда, виготовлену в середині 17 століття.

Що таке Скарби Корони?

У блискучій колекції, що збе­рігається у лондонському Тау­ері, — власне корони й різні ко­ронаційні регалії. Вищезгадана Коронаційна ложка, якій 674 роки, є найстарішим відомим предметом колекції.

Під час коронації новому мо­нарху представлять пару шпор, які символізують лицарські «цін­ності й чесноти»; прикрашений коштовностями Меч пожерт­ви; два скіпетри, один із хрес­том, а другий — як голуб; пару рукавів (позолочені манжети на оксамитовій підкладці, подаро­вані дідусеві Чарльза ІІІ, Джор­джу VI, на його коронації 1937 року); інкрустовану коштовними каменями сферу, що символізує Земну кулю; Перстень Сувере­на — сапфір, оточений діаман­тами й покритий рубінами, які утворюють хрест Святого Джор­джа (Георгія).

Яка роль королеви-консорта Камілли у коронації Чарльза III?

Каміллу, яка ось уже 18 років є дружиною Чарльза, коронують разом із чоловіком. Вона одер­жить перстень королеви-кон­сорта (супруги), рубін, оточе­ний діамантами, і два скіпетри. А на голову Камілли одягнуть оновлену корону королеви Ма­рії, дружини короля Джорджа V, виготовлену для неї 1911 року.

Діамант Koh-i-Noor (який нині для багатьох символізує похму­рі, жорстокі часи британсько­го імперіалізму), розміщений на цій короні, замінять діамантами Cullinan III, IV і V — на знак поша­ни до королеви Єлизавети II, яка носила їх як брошки.

Це перший випадок у істо­рії, коли королева-консорт не отримає нову корону, виготов­лену спеціально для неї. Букін­ґемський палац пояснює рішен­ня про оновлення старої корони «інтересами стійкості та ефек­тивності».

Запрошення на коронацію, які розіслали двом тисячам гос­тей (на коронації Єлизавети ІІ їх було понад 8 тисяч), приверну­ли увагу завдяки згадці про «ко­ролеву Каміллу». Це підкреслює те, як далеко пішла монарша родина з тих часів, коли громад­ськості повідомили: дружина Чарльза не матиме титулу, який містить слово «королева»… Тільки у лютому 2022-го покій­на Єлизавета висловила своє «щире бажання», щоб її невістка одного дня стала відомою як ко­ролева-консорт.

Чи буде на коронації вся родина Чарльза III?

Брати й сестра Чарльза, принцеса Анна, принц Ендрю і принц Едвард, а також їхні діти мають бути присутні. Хоча, як повідомляють, скандальний Ендрю не гратиме жодної ролі під час церемонії чи процесії і не приєднається до членів мо­наршої родини на балконі Бу­кінґемського палацу після ко­ронації.

Принц Вільям і Кейт Мід­длтон, зараз принц і принцеса Вельські, будуть на тому бал­коні разом із 9-річним прин­цом Джорджем, 7-річною прин­цесою Шарлоттою і принцом Луї, якому 23 квітня виповни­лося 5 років. Велике питан­ня було в тому, чи вирушать на коронацію принц Гаррі й Ме­ґан Маркл… 12 квітня представ­ник пари підтвердив, що Гаррі у Лондоні буде, але приїде сам, а його дружина Меґан залишить­ся у США — зі сином Арчі, яко­му в день коронації виповниться 4 роки, і 22-місячною донькою Лілібет. Востаннє Меґан була з родиною Гаррі у вересні, коли всі зібралися на похорон Єлиза­вети ІІ.

Серед гостей не буде екс­дружини принца Ендрю, Сари Ферґюсон. Мати племінниць Чарльза, принцес Беатріс і Єв­генії, мала складні стосунки з членами королівської родини протягом останніх 30 років. Піс­ля скандалу, який висвітлюва­ла бульварна преса, Сару 2011 року не запросили на весілля Кейт і Вільяма (але 2018 року була присутня на весіллі Гаррі й Меґан).

Що робитиме під час коронації принц Джордж?

Онук Чарльза, принц Джордж, який зараз є другим у черзі на престол (після свого батька принца Вільяма), буде одним із Почесних пажів. Се­ред них, зокрема, будуть ону­ки Камілли — 13-річний Фредді Паркер Боулз і 12-річні близ­нюки, Ґас і Луї Лопеси. Як по­відомив Палац, діти пройдуть у складі коронаційної проце­сії нефом Вестмінстерського абатства.

Що відбувається до й після коронації?

Запряжена кіньми карета Diamond Jubilee State (віднос­но нова, їй лише дев’ять років) доправить Чарльза й Каміл­лу до Вестмінстерського абат­ства у ході Королівської проце­сії. А до Букінґемського палацу вони поїдуть уже 261-річною каретою Gold State. Вона «пра­цювала» на кожній коронації, починаючи з короля Вільяма IV (1831 рік).

Карета Gold State, якій 261 рік, «працювала» на кожній коронації, починаючи з 1831 року. «Попрацює» і 6 травня 2023-го.
Карета Gold State, якій 261 рік, «працювала» на кожній коронації, починаючи з 1831 року. «Попрацює» і 6 травня 2023-го.

На зворотному шляху Чарльз ІІІ одягне «робочу» The Imperial State Crown (Імперську Держав­ну Корону), яку монарх матиме на голові щороку — на відкрит­ті сесії британського парламен­ту. Ця корона має 2868 діаман­тів, включаючи 317-каратний Cullinan II, а також рубін «Чорний принц» спереду й Сапфір Стю­арта ззаду.

Коли Чарльз і Камілла повер­нуться до Букінґемського па­лацу, члени королівської сім'ї, включно з дітьми, вітатимуть натовп із балкона, що зазвичай використовується для всіх вели­ких фотосесій. (Король і коро­лева-консорт наразі мешкають у Clarence House, їхній багато­річній домівці у Лондоні. Як очі­кують, Чарльз і Камілла переї­дуть до Букінґемського палацу на постійно 2027 року, коли там завершать ремонт).

Хто виступить на Коронаційному концерті?

У неділю, 7 травня, на терені Віндзорського замку відбдеться Коронаційний концерт. Головни­ми його темами, інформує ВВС, стануть любов, повага й опти­мізм.

Серед зірок концерту — аме­риканська співачка й акторка Кеті Пері, яка з 2020 року є го­ловою фундації The British Asian Trust, заснованої Чарльзом. За­вдання фундації - боротьба з бідністю й покращення якості життя в Азії.

На Коронаційному концер­ті співатимуть також попвико­навець зі США Лайонел Річі (ке­рівник заснованої Чарльзом іще 1976 року благодійної групи Global Ambassador, яка допома­гає молодим талантам, що опи­нилися у складній ситуації), іта­лійський тенор Андреа Бочеллі, валлійський оперний співак сер Брин Терфел, британський гурт Take That, композитор і піаніст Алексіс Френч.

На 20 тисяч відвідувачів кон­церту чекає «поєднання музики, від попу до класичної, а також розмовних і танцювальних ви­ступів, що відображають мисте­цтво й культуру Великої Британії і усієї Співдружності Націй».

Схожі новини