Передплата 2024 «Добра кухня»

Чи стане наша яблунька «Європейським деревом року»?

У фіналі престижного конкурсу унікальна «Яблуня-колонія», що росте на Сумщині, змагається з 15 іншими претендентами на перемогу

У конкурсі "Європейське дерево року" вперше бере участь Україна. Нашу державу представляє унікальна яблуня-колонія, що росте у місті Кролевці на Сумщині. Фото treeoftheyear.org.
У конкурсі "Європейське дерево року" вперше бере участь Україна. Нашу державу представляє унікальна яблуня-колонія, що росте у місті Кролевці на Сумщині. Фото treeoftheyear.org.

Днями в Інтернеті стартував цьогорічний конкурс «Європейське дерево року». 2023-го жителі Старого світу можуть проголосувати за одного 16 кандидатів, які перемогли на аналогічних конкурсах у своїх країнах. «Європейське дерево року» обирають з 2011 року, коли опитування про «Дерево року», яке проводили у Чехії, стало міжнародним конкурсом.

Серед цьогорічних претендентів на титул «Європейське дерево року» вперше є представник України! А точніше, представниця — яблуня-колонія з міста Кролевець, що на Сумщині.

«Коли один із стовбурів має відмерти, його гілки нахиляються до землі і приростають»

«У Кролевці розташований унікальний об'єкт природно-заповідного фонду України — ботанічна пам’ятка природи загальнодержавного значення «Яблуня-колонія», — інформує «Вікіпедія». — Зовні — це яблуневий кущ, орієнтовний вік якого понад 200 років. За легендою, понад 200 років тому яблуню посадив князь Мещерський — у знак любові до своєї дружини.

Особливістю цієї яблуні є її здатність до самостійного укорінення гілками. Коли один із прирослих до землі стовбурів має відмерти, його гілки стрімко нахиляються до землі і теж приростають. У яблуні давно вже немає її первісного материнського стовбура. Тепер на площі близько 1000 квадратних метрів лежать у різних напрямках 15 прирослих до землі стовбурів — її нащадків.

Вчені не спостерігають на цьому місці аномалій, проте всі намагання посадити подібну яблуню в іншому місці не завершились успіхом".

Кролевецька яблуня-колонія є справжнім символом української незламності: пережила дві світові війни, радянські Голодомори й російських окупантів, які рік тому вторглися на Сумщину…

Крім колонії українських яблунь, 2023-го у конкурсі «Європейське дерево року» змагаються два платани, два буки, дві груші, тис, фікус, евкаліпт і аж шість дубів. До речі, саме дуби перемагали на конкурсі два останніх роки, зокрема, 2022-го лавреатом став 400-річний дуб «Дунін» із Польщі, що росте у Біловезькій пущі (цей ботанічний довгожитель набрав торік майже 180 тисяч голосів). Цього року братню Польщу також представляє дуб — черешчатий «Фабрикант», який уже понад сто років росте в парку Клепача в Лодзі.

Проголосувати за «Європейське дерево року 2023» можна до 28 лютого тут. Наразі лідирує польський дуб «Фабрикант», а українська «Яблуня-колонія» іде другою. Утім, конкурс щойно стартував, тож усе може змінитися. Якщо, звісно, ми усі разом допоможемо нашій яблуньці!

Урочиста церемонія нагородження лавреатів конкурсу «Європейське дерево року 2023» відбудеться у березні в Європейському парламенті.

Схожі новини