Передплата 2024 «Добра кухня»

Європа повертає службу за призовом

Після вторгнення рф в Україну першою це зробила Латвія

Рішення про відновлення призову вже прийняли у Латвії, яка скасувала обов'язкову військову службу ще 2004 року, після вступу цієї балтійської країни до НАТО. Фото Міноборони Латвії
Рішення про відновлення призову вже прийняли у Латвії, яка скасувала обов'язкову військову службу ще 2004 року, після вступу цієї балтійської країни до НАТО. Фото Міноборони Латвії

Як пише elperiodico.com, російська агресія проти України змушує держави Європи повертати обов’язкову військову службу (тобто за призовом). Вона збереглася лише у шести країнах-членах ЄС — Австрії, Греції, Данії, Естонії, Кіпрі й Фінляндії, а також у Норвегії, Туреччині й Швейцарії.

На тлі повномасштабного вторгнення рф в Україну про відновлення строкової військової служби замислилися, зокрема, у Німеччині, Іспанії, Італії й Франції. Призов до війська у цих державах скасували після завершення Холодної війни.

Рішення про відновлення призову вже прийняли у Латвії, яка відмовилася від обов’язкової військової служби ще 2004 року, після вступу цієї балтійської країни до НАТО. Зараз у Латвії 7,5 тисячі військових, крім того, у країні дислоковано ще 1,5 тисячі вояків Північноатлантичного альянсу. За розрахунками латвійського уряду, після відновлення призову чисельність війська можна буде довести до 50 тисяч осіб. Для цього вже наступного року буде відновлено обов’язкову військову службу для чоловіків віком 18−27 років, а з 2028-го запровадять строкову службу для жінок (добровільну). Поза тим, міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс заявив про план будівництва другої військової бази біля кордону з росією.

Сусідня Литва кілька років тому частково повернула призов: визначену кількість строковиків обирає жереб. У червні цього року кількість призовників збільшили, і уряд має намір перейти до обов’язкової військової служби для всіх чоловіків певного віку.

У Норвегії на обов’язкову строкову службу до війська призивають не лише чоловіків, а й жінок (наразі єдиний такий приклад у НАТО). Утім, служать не всі: до війська набирають за певними квотами, що дозволяє задіяти у війську найбільш мотивовану й кваліфіковану молодь. Кілька років тому схожу систему призову на строкову службу запровадила також Швеція (яка нещодавно, поряд із Фінляндією, вступила до НАТО), — через недостатню кількість охочих служити в армії за контрактом.

У квітні цього року про можливість запровадження призову за певними квотами (за моделлю Норвегії і Швеції) заявив і уряд Нідерландів. У цій країні також бракує охочих служити в армії за контрактом: нині у збройних силах Нідерландів аж 9 тисяч вакансій — близько чверті від кількості передбаченої за штатом.

Схожі новини