Передплата 2024 «Добрий господар»

Дорогий газ? То варімо пасту без нього!

Економне ноу-хау запропонував італійцям лавреат Нобелівської премії з фізики Джорджіо Парізі

Нині, коли варять пасту, зазвичай не накривають каструлю кришкою, тоді як у методі Парізі саме кришка відіграє вирішальну роль. Фото cookingschoolitaly.it.
Нині, коли варять пасту, зазвичай не накривають каструлю кришкою, тоді як у методі Парізі саме кришка відіграє вирішальну роль. Фото cookingschoolitaly.it.

Паста в Італії - це святе, багато хто на Апеннінах споживає її щодня. Аби насолодитися популярною італійською стравою, спаґетті, фарфаллі або фузіллі треба зварити, а значить — використати газ або електрику (залежно від наявної на кухні плити). Через зростання цін на енергоносії це задоволення значно подорожчало…

Але фізик Джорджіо Парізі знає, як дати з тим раду. Ідея лавреата Нобелівської премії з фізики, яку оприлюднили нещодавно італійські ЗМІ, багатьох у Італії заскочила зненацька.

Як же Джорджіо Парізі пропонує варити пасту в епоху високих цін на газ і електрику? Спосіб, який пропонує науковець, надзвичайно простий — і водночас оригінальний. Парізі каже, треба, як і зазвичай, закип’ятити у каструлі підсолену воду й покласти в неї пасту (тобто — макаронні вироби). Акуратно помішати й почекати, коли вода знову закипить. Відразу після цього, стверджує експерт, треба вимкнути під каструлею газ або електрику, накрити каструлею кришкою і чекати, поки паста «дійде».

Як довго? Стільки хвилин, скільки вказано на упаковці макаронних виробів — плюс іще одну хвилину. Як стверджує Джорджіо Парізі, цей незвичний метод дозволить вам скуштувати пасту, приготовлену до ступеня al dente, а саме таку пасту найбільше полюбляють італійці. Цей спосіб знають уже 200 років.

За словами відомого популяризатора науки, італійського хіміка Даріо Брессаніні, метод приготування пасти, запропонований Парізі, справді заслуговує на увагу. При цьому, розповів Брессаніні в інтерв'ю Ansa, цей спосіб не є революційним, мовляв, він відомий уже приблизно 200 років.

Як пояснив хімік, нині, коли варять пасту, зазвичай не накривають каструлю кришкою, тоді як у методі Парізі саме кришка відіграє вирішальну роль. Даріо Брессаніні відзначив: поки газ і електрика рекордно не подорожчали, люди не докладали навіть найменших зусиль, аби їх заощадити… Але чи дасть новий-старий метод приготування пасти бодай якусь економію?

Фахівці Італійської спілки виробників макаронних виробів уже все підрахували. Виявляється, так зване пасивне приготування пасти (за методом Парізі, з вимкненою конфоркою після закипання води) може заощадити до 47% споживання енергоносіїв. Ураховуючи те, що пасту десятки мільйонів ітілійців їдять щодня, і по кілька разів, це в масштабах країни не так уже й мало…

Схожі новини