Передплата 2024 «Добрий господар»

Користуєтеся Bluetooth? А в Польщі знайшли його могилу!

Відому технологію назвали у пам'ять про Гаральда Синьозубого - середньовічного короля Данії і Норвегії

Завдяки гострому "зору" сучасних супутників у польському селі Вєйково, розташованому у Західнопоморському воєводстві, виявлено курган із могилою Гаральда Синьозубого - короля Данії і Норвегії у Х столітті. Саме у пам'ять про цього монарха, який об'єднав скандинавські країни на основі християнства, походить назва... технології бездротового зв'язку Bluetooth ("Синій зуб").

"Місце смерті й поховання данського короля Гаральда Синьозубого Ґормссона було однією з найбільших нерозгаданих таємниць історії", — розповів інтернет-сервісу The First автор бестселера "Польща вікінгів" Марек Крида.

Як науковці "зазирнули" під землю?

Як повідомляє Mail Online, задля пошуків Гаральда Синьозубого вчені використали технологію LiDAR, яка дуже точно вимірює відстані за допомогою лазерних променів і аналізу відбитого світла. За допомогою LiDAR можна "зазирнути" глибоко під землю... Космічні спостереження дозволяють дослідити великі території, виявляючи дрібні зміни рельєфу - завбільшки до 30 см.

Історики раніше припускали, що Гаральд Синьозубий помер близько 986 року у збудованій під його керівництвом фортеці Йомсборг. (Зараз це польський Волін, розташований за п'ять кілометрів від виявленого нещодавно вченими кургану у Вєйкові). Проте точне місце поховання Гаральда Синьозубого було невідоме.

Підказку історикам дав золотий Curmsun Disc

Нове відкриття науковців підтверджує гіпотезу шведського археолога Свена Росборна, який 2014 року, після знайдення золотого диска, відомого як Curmsun Disc, припустив, що король вікінгів був похований саме у цій місцевості.

Напис латиною на диску згадував про Гаральда Синьозубого як "правителя данців, Сканії та фортеці вікінгів Йомсборг". 1945 року майор польської армії Стефан Сельський знайшов Curmsun Disc під костелом у Вєйкові. До 2014 року історична реліквія лежала у коробці зі старими ґудзиками - поки 11-річна правнучка Сельського, яка знайшла її, не показала золотий диск учителю історії.

Утім, деякі археологи й далі мали сумніви щодо місця смерті й поховання Гаральда Синьозубого. "Немає сумніву, що золотий диск із гробівця у Вєйкові є надзвичайною знахідкою, - каже Марек Крида. - Проте переконання Росборна у тому, що короля Гаральда поховали саме у Вєйкуві, не ґрунтувалося на дослідженнях на місці. Припущення Росборна виникло тільки внаслідок диску Курмсун і архіву родини Сельських у Швеції. І лише супутникові дослідження повністю підтвердили існування великого кургану у Вєйкові і те, що Вєйково є місцем поховання Гаральда Синьозубого".

На думку вчених, могилою Гаральда Синьозубого був курган, а храм побудували пізніше. За словами данського архівіста Штеффена Гарпсое, золотий диск Курмсун могли викарбувати між 1050 і 1125 роками (тобто через десятиліття після поховання короля вікінгів) священники з Йомсборга та Вейкова, які й поклали диск у гробівець Гаральда.

Blåtænd, тобто Bluetooth, тобто Синій зуб

Яке відношення має Гаральд Синьозубий до технології Bluetooth, яка дозволяє з'єднувати між собою смартфони й ноутбуки? Оригінальна назва технології - ідея Джима Кардача, уродженця Сканії, регіону на півдні Швеції, інженера-комп'ютерника, який був зачарований діяльністю Гаральда Синьозубого.

Прізвисько короля походить від його старого зуба, який з часом потемнішав. Данською мовою Синій зуб - Blåtænd, англійською – Bluetooth. Король Гаральд свого часу об'єднав Скандинавію, а технологію Bluetooth створили для об'єднання різних пристроїв. Саме тому в логотипі стандарту Bluetooth присутні скандинавські руни ᚼ і ᛒ – ініціали Гаральда Blåtand, тобто Синьозубого.

Схожі новини