Передплата 2024 ВЗ

А на стіні - справжній Пабло Пікассо...

Це з'ясувалося під час зустрічі вдови диктатора Філіппін Імельди Маркос з її сином Фердинандом, якого нещодавно обрали президентом

Син експравителя Філіппін, Фердинанд Маркос-молодший, святкував свою недавню перемогу на президентських виборах у будинку матері, Імельди Маркос. Відеозапис їхньої радісної зустрічі потрапив у мережу. І привернув увагу мистецтвознавців, які зауважили: одна з картин, що висить на віллі вдови диктатора, є роботою знаменитого французького художника Пікассо.

Замість оригіналу конфіскували копію

Імельда Маркос, яка тішилася з приводу перемоги її сина на президентських виборах, запросила Фердинанда Маркоса-молодшого до себе на віллу. Як повідомляє видання ArtNews, серед полотен на стіні вітальні, де зустрілися мати й син, висить і картина Пікассо Femme Couchée VI. Це один із восьми художніх шедеврів, які антикорупційні органи Філіппін вилучили у родини Маркосів 2014 року - у рамках конфіскації майна, награбованого ексдиктатором і його родичами.

Як розповів в інтерв’ю Rappler Андрес Баутіста, колишній голова Комісії справедливого урядування (PCGG, цей орган створили спеціально для повернення активів, накопичених Маркосами завдяки корупційним діянням), вилучена тоді картина Femme Couchée VI виявилася копією, хоч і високоякісною. А відтак, роблять висновок мистецтвознавці, оригінал шедевру Пабло Пікассо залишився в Імельди Маркос.

"Засіяв" на 10 мільярдів доларів

За час свого 20-річного правління філіппінський диктатор Фердинанд Маркос-старший (помер 1989-го) привласнив собі статок вартістю щонайменше 10 мільярдів доларів США. Родина Маркосів переказувала гроші на рахунки в закордонних банках, купувала нерухомість, твори мистецтва, коштовності й дизайнерський одяг. Зокрема, Імельда Маркос прославилася на цілий світ своєю унікальною колекцією дорожезного брендового взуття…

1986 року Фердинанда Маркоса-старшого відсторонили від влади, і його родині довелося покинути Філіппіни. Маркоси поселилися на розташованих у Тихому океані Гавайських островах (штат США), де пані Імельда вражала місцеву публіку своїм розкішним і екстравагантним життям.

Зараз противники обраного президента Філіппін побоюються, що Фердинанд Маркос-молодший використає свій статус, аби заблокувати спроби повернути державі гроші й майно, незаконно привласнене Маркосами.

Новий президент зможе призначити нових членів PCGG, що теоретично може паралізувати роботу цього антикорупційного органу…

За даними комісії PCGG, у Маркосів конфіскували близько 5 мільярдів доларів, а ще щодо 2,4 мільярда тривають суди.

Зокрема, Імельда Маркос. яка досі зберігає чималий вплив у філіппінській політиці, оскаржує вирок від 2018 року. У тій справі вдові диктатора висунули аж сім звинувачень у корупційних діях.

Читайте також: У Фінляндії нова мода - на "ручку НАТО"

Схожі новини