Передплата 2024 ВЗ

Такого в Росії ще не було - генерали проти війни й Путіна

Головне завдання підписанти бачать в тому, щоб не допустити цієї кривавої агресії, оскільки це може остаточно знищити Росію

На тому тижні, як грім серед ясного неба, в російських засобах масової інформації з’явилась заява Загальноросійського офіцерського зібрання, ветеранів військової служби Росії, яку оприлюднив Голова цієї організації колишній високопосадовець Міністерства оборони Росії, генерал-полковник Леонід Івашов. Він публічно виступив проти Путіна і війни з Україною, з вимогою відставки Путіна.

Тут треба особливо підкреслити, що це не його особиста заява, а Заява ради цієї загальноросійської організації, яка об’єднує у своїх лавах ветеранів військової служби Росії. Як заявив Леонід Івашов, майже 76% його колег підтримали цю заяву повністю, інші пропонували дещо в ній змінити - одні хотіли деякі положення заяви пом’якшити, а інші, навпаки, підсилити й вимагати не лише відставки Путіна, але й притягнення його до відповідальності.

Цю заяву підписали усі члени ради цієї громадської ветеранської структури

Ветерани військової служби, які мають великий досвід військової служби і значні знання прийшли до обґрунтованих висновків про те, що Путін готує військову агресію проти України. І що та велика концентрація ударної військової сили, яка зосереджена на кордонах з Україною, є підтвердженням агресивних планів Путіна. І будь-яка провокація на кордоні може призвести до широкомасштабної катастрофи, в результаті якої загинуть десятки тисяч росіян - молодий генофонд Росії.

Ветерани у своїй заяві запитують, а заради чого ці жертви?

Ця військова істерія нагнітається в той час, коли Росія, як держава, перебуває в умовах глибокої деградації усіх сфер життя, в тому числі і знищення російського населення, говориться в цій заяві.

Аналіз поточної ситуації, яка була у відносинах Росії зі США та НАТО, не давала підстав Путіну на ультимативні заяви, з якими він звернувся до США і НАТО. Замість того, щоб залучити повною мірою усі дипломатичні можливості, Путін вдався до цих ультиматумів, які значно загострили і без того складні відносини між Росією та США і Заходом.

Читайте також: Путін говорить про війну Росії та Франції майже як про неминучість

Замість того, щоб об’єднувати і зближувати Україну і Росію, влада Росії з 2014 року взяла курс на загострення відносин і допровадила їх до критичних. Пролита кров між росіянами й українцями у цій війні назавжди розділить колись братські народи.

Головне завдання підписанти бачать в тому, щоб не допустити цієї кривавої агресії, оскільки це може остаточно знищити Росію. Відставка Путіна дасть ще один, хоч і невеликий, але шанс зберегти державність Росії, - так вважають російські військові ветерани.

Головне зараз завдання - не допустити війни, але ветерани впевнені, що Путін буде відповідати перед новим Нюрнберзьким процесом за усі біди, які він спричинив

Ця заява генерала Івашова наробила багато галасу в засобах масової інформації, вона була несподівана і неочікувана. Це вперше, коли військові такого високого рівня, хоч і у відставці, публічно і аргументовано виступили проти війни з Україною і вимагають відставки Путіна.

Після Івашова з’явився ще один високопоставлений генерал у відставці, але не збройних сил Росії, а Федеральної служби безпеки Росії, колишній керівник управління ФСБ у Москві Є. Севастьянов, який повністю підтримав звернення, з яким від імені офіцерів виступив генерал Леонід Івашов. Заява генерала Севастьянова теж була публічною і деякі телеканали Росії її показали. Він вважає, що імовірність війни з Україною невелика, відсотків 15, але в такий напружений час він не може відмовчуватись і вирішив публічно підтримати позицію офіцерів, оскільки це пряма загроза Росії, пряма загроза інтересам російського народу, а тому не можливо допустити цю війну.

Рішення Путіна, ще минулого року, направити значну кількість військ до кордонів України було пов’язано з тим, що як вважає колишній начальник УФСБ Москви, що Росію перестали боятися. І що з цього вийшло, - замість того, щоб на дипломатичному рівні з’ясовувати усі розбіжності, тепер США і НАТО перейшли до значного підсилення військових можливостей. Країни Заходу активно почали накачувати Україну сучасною ефективною зброєю, яка серйозно впливає на боєздатність української армії.

Більше новин світу читайте у рубриці

Тобто результатом цієї помилки Путіна, стало те, що США і НАТО перейшли до військового стримування Росії, замість дипломатичного, як було раніше.

У Путіна зараз все добре в Росії, завдяки високим цінам на енергоносії доходи дуже великі, що дає можливість населення тримати у спокої, але широкомасштабна війна з Україною підірве цю тишу, ніякого бліцкригу не буде, а буде велика кількість жертв, в тому числі серед російських військових.

США, НАТО і увесь світ стануть на бік України, і це все може різко змінити внутрішньополітичну ситуацію в Росії з тими наслідками, які передбачені у заяві Леоніда Івашова. Це надзвичайно важливі результати путінської авантюри, якщо високопоставлені генерали Росії виступають публічно проти війни і Путіна, усвідомлюючи, які для них особисто можуть бути наслідки. Але їх це не зупиняє.

Зараз надзвичайно важливо усвідомити, чи готові офіцери путінських збройних сил стріляти в українців. Тим паче серед цих офіцерів є багато етнічних українців? Як вони поводитимуться, якщо буде наказ Путіна?

У будь-якому разі, зважаючи на те, що політичної опозиції у Путіна не залишилось, несподівано серед його опонентів з’явились ветерани збройних сил Росії - це серйозний сигнал і для населення Росії, яке може, зі слів досвідчених військових, усвідомити, що широкомасштабна війна з Україною - це крах Росії і їх щасливого життя!

Читайте також: Чи готові українці чинити політичний опір?

Схожі новини