Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Навколо світу за п'ять місяців

19-річна пілотка Зара Резерфорд завершила свою рекордну подорож на надлегкому літаку “Акула”

Навколосвітня авіаподорож 19-річної Зари Резерфорд (має громадянство Бельгії і Британії) завершилася днями у бельгійському Кортрейку. На надлегкому літаку Shark дівчина за п'ять місяців пролетіла над п'ятьма континентами 51 тисячу кілометрів.

У свій політ Зара вирушила 18 серпня 2021 року. Резерфорд побила світовий рекорд серед жінок, встановлений 2017-го, інформує ВВС. Саме ця 19-річна дівчина стала зараз наймолодшою представницею прекрасної статі, що здійснила самостійну навколосвітню повітряну подорож.

У Сибіру було дуже холодно…

“Під час польоту були захопливі моменти, але були й такі, коли я боялася за своє життя”, - розповіла відважна Зара. За її словами, у Сибіру було дуже холодно: температура повітря опускалася до мінус 35 градусів за Цельсієм... А найкращі спогади залишилися у Резерфорд від польоту над Нью-Йорком (США) й активним вулканом в Ісландії.

На американській Алясці Зара застрягла на цілий місяць - через несприятливу погоду. З цієї причини кілька тижнів дівчина змушена була провести також на російському Далекому Сході... Але згодом погода поліпшилася, і смілива льотчиця вирушила через Південну Азію і Близький Схід назад до Європи.

Після п'ятимісячного польоту відважна авіаторка приземлилася у бельгійському Кортрейку. Фото АР.
Після п'ятимісячного польоту відважна авіаторка приземлилася у бельгійському Кортрейку. Фото АР.

Аби її політ відповідав критеріям навколосвітнього, Зара Резерфорд пролетіла над двома точками, розташованими на Земній кулі “навпроти” одна одної - Джамбі в Індонезії (Азія) і Тумако в Колумбії (Південна Америка).

Відважна Зара мріє стати астронавткою

Ліцензію пілота дівчина одержала 2020 року, а літати її почав навчати батько, ще коли Зарі було 14. Резерфорд хоче бути інженеркою, для чого поступатиме в один із британських або американських університетів. А у майбутньому ця відчайдушна авіаторка мріє стати астронавткою. Зара сподівається, що її приклад надихне інших дівчат, які також захочуть присвятити своє життя науці, техніці й авіації.

Читайте також: Німецька Lufthansa літала... без пасажирів

Схожі новини