Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Німецька Lufthansa літала... без пасажирів

Аби не втратити доступ до важливих для неї аеропортів

Пасажирські авіаперевезення, що почали оживати після пандемічного застою, знову переживають не найкращі часи. Через підступний штам “Омікрон” мандрівники відкладають польоти... Але німецька авіакомпанія Lufthansa літає навіть без пасажирів!

Як підтвердила Lufthansa, під час пандемії ця авіакомпанія виконала без пасажирів аж... 18 тисяч рейсів. Навіщо? Аби не втратити доступ до найважливіших аеропортів Європи, куди й звідки літає Lufthansa. Європейські авіакомпанії прагнуть використати щонайменше половину наданих їм “слотів” (дозволів на виконання певної кількості рейсів у визначений аеропорт та з нього). За нормами Європейського Союзу, це гарантує авіакомпаніям, що вони збережуть надане їм право злітати й приземлятися у визначених аеропортах.

Авіаперевізники визнають, що літати без пасажирів - не зовсім логічно. Але наголошують, що відповідні регулювання не дозволяють їм від таких польотів відмовитися... Міністр транспорту Бельгії Жорж Гількіне закликав Європейську комісію переглянути чинні правила. Мовляв, польоти без пасажирів забруднюють повітря так само, як із пасажирами. А отже, “зелене” майбутнє ЄС під загрозою... Бельгійського урядовця підтримала Міжнародна асоціація повітряного транспорту. Однак змінити відповідні приписи Єврокомісія ще не встигла.

“Реакція на такі абсурди має бути швидшою, енергійнішою, - переконаний головний редактор польського видання Sieci Яцек Карновський. - Можна, наприклад, запровадити норму, що під час пандемії (тобто коли попит на авіаквитки різко падає. - Авт.) цей тип регулювання призупиняється”.

Читайте також: «В Америці у поліцію скаржаться на тих водіїв, які їздять повільно»

Схожі новини