Передплата 2024 «Добра кухня»

Плани перетворення Сеула на «10-хвилинне місто», які можуть змінити наш спосіб життя

Уявіть собі світ, де жодна з ваших щоденних поїздок не займатиме більше десяти хвилин. Поїздка на роботу, відвідування улюбленого ресторану чи прогулянка до парку: ви можете встигнути все це за час, необхідний для того, щоб зварити яйце.

Що ж, після того як будівельники в Сеулі оприлюднили плани створення першого в світі десятихвилинного міста, ця мрія почала поволі ставати реальністю. Цей проєкт, відомий як «Project H1», передбачає перетворення 125 акрів промислових ділянок на ультрасучасну забудову, яка поставить зручність на перше місце. Але як саме це працюватиме?

Основа

Ідея автономного міста виникла набагато раніше. У 2016 році концепцію «10-хвилинного міста» висунув академік Карлос Морено, який говорив про міський розвиток, який дозволяє задовольнити всі потреби мешканців за кілька хвилин ходьби. Цю ідею пропагувала й мер Парижа Анн Ідальго, яка основою своєї передвиборчої кампанії зробила ідею перетворення французької столиці на «ville du quart d'heure» — чвертьгодинне місто.

З моменту початку пандемії плани щодо реалізації такого проєкту набирають обертів, адже люди почали надавати більшого значення своєчасності. Люди, наприклад, більше не бажають годину добиратися на роботу, якщо можна працювати з дому. Що стосується світу розваг, вони вважають за краще дивитися спорт по телевізору або грати в азартні ігри онлайн, ніж їздити на стадіон або в казино за місто. 15-хвилинне місто мало стати мостом між цими двома світами.

Проте нові плани творців ще амбітніші: архітектори Сеула хочуть побудувати 10-хвилинне місто, яке вони називають «Project H1». Воно складатиметься з восьми житлових будівель, сполучених із коворкінг-офісами та навчальними приміщеннями, утворюючи взаємопов'язане «розумне» містечко. Тут також будуть створені умови для відпочинку мешканців комплексу, в тому числі басейни, розважальні заклади та фітнес-центри.

Важливим елементом є абсолютна відмова від автомобілів. Натомість мешканці зможуть отримати доступ до всього необхідного в межах десяти хвилин ходьби. Основна увага приділяється пріоритетності часу над усім: як сказав один із розробників проєкту, «економія часу створює більше часу».

Проєкт є дітищем нідерландської архітектурної фірми UNStudio, яка отримає підтримку від Hyundai Development Company, компанії по нерухомості, що належить світовому автовиробнику. Вас може здивувати, що автомобільна фірма заохочує до створення вільного від автомобілів середовища, але зараз багато великих компаній вважають, що екологічно безпечний підхід має вирішальне значення для їх довгострокової стратегії.

«Зелений проєкт»

Що стосується термінів втілення даного проєкту в життя — на це поки що немає однозначної відповіді. У UNStudio заявили, що хоча проєкт отримав «зелене світло» — або, іншими словами, отримав схвалення — вони не знають, коли можна буде почати роботу. Поки що широкій публіці прийдеться задовольнитися кількома зображеннями, створеними за допомогою комп'ютерної графіки, з візуалізаціями громадських площ, зелених дахів та природніх зон.

Ми також знаємо, що в проєкті будуть використовуватися нові поновлювані джерела енергії.

Проте організатори поки що не змогли оголосили підтверджену дату початку робіт, тож, до того часу, 10-хвилинне місто залишиться мрією.

Радикальне переосмислення

Футуристичні міста такого плану зможуть запропонувати своїм мешканцям безліч переваг, але в них криються й потенційні недоліки. Критики припустили, що проєкт збільшить нерівність між верствами населення через концентрацію багатства в цих ексклюзивних районах. Попит на такі доступні та зручні райони, ймовірно, буде великим, що різко підвищить ціни та виключить громадян із низькими доходами.

Проте деякі експерти вважають, що перехід до розумнішого способу життя неминучий. У академічному журналі Smart Cities, опублікованому раніше цього року, Карлос Морено закликав до «радикального переосмислення» нашого способу життя. Він говорив про «вразливість» нинішніх міст і про те, що нам потрібні інноваційні заходи для покращення життя їхніх мешканців. До них відносяться більш доступні можливості для відпочинку та скорочення часу в дорозі.

Якщо проєкт у Сеулі виявиться успішним, інші міста зможуть слідувати його прикладу. Планувальники Шанхаю вже за два роки розробили 15-хвилинний план району, який спрямований на покращення здоров'я його мешканців за рахунок заборони на автомобілі та заохочення фізичних вправ. У квітні 2020 року Барселона випустила 10-річний маніфест, що закликає до радикальних змін у міському плануванні, включаючи введення зелених зон, реорганізацію мобільності та «зниження розростання», концепцію, спрямовану на сповільнення розширення міських просторів.

У разі успіху ці плани змусять традиційну ідею задимленого гучного міста наблизитися на крок ближче до зникнення й назавжди змінять міське життя.