Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Олафа Шольца називають "кризовим менеджером"

А раніше нового канцлера Німеччини жартома називали Scholzomat - через його "суху", технократичну мову

Новий німецький уряд, сформований Соціал-демократичною партією Німеччини (СДПН), "Зеленими" і ліберальною Вільною демократичною партією (ВДП), очолив 63-річний соціал-демократ Олаф Шольц. Наступник Анґели Меркель на посту федерального канцлера Німеччини - досвідчений політик, що був, зокрема, генеральним секретарем СДПН, мером Гамбурга, федеральним міністром праці й фінансів та віцеканцлером.

Олаф Шольц народився 1958 року в Оснабрюці, а виріс у Гамбурзі. У 17 років вступив до СДПН, закінчив юридичний факультет. У 1982-1988 роках був заступником голови молодіжної організації СДПН (Jusos). Німецькі ЗМІ нагадують, що на фотографіях 1980-х років Шольц привертав увагу своєю оригінальною зачіскою – "світле волосся сягало його плечей".

Як юрист Олаф Шольц спеціалізувався на трудовому праві. Під час недавньої виборчої кампанії кандидат від СДПН наголошував, що добре обізнаний з проблемами й побоюваннями робітників, особливо в контексті величезних змін, що сталися у 90-х роках минулого століття у східній Німеччині (колишній НДР, що була членом комуністичного блоку). "Саме з тих часів у Шольца старий портфель, який з ним усюди, навіть у літаку до Парижа, куди Шольц прямував, аби зустрітися з президентом Франції", – відзначає видання Süddeutsche Zeitung (SZ).

Тривалий час Олаф Шольц "мігрував" між Гамбургом і Берліном: 1998 року уперше став депутатом Бундестагу, а 2001-го - очолив відомство внутрішніх справ у Гамбурзі (це місто на півночі ФРН є федеральною землею). Коли федеральним канцлером Німеччини був соціал-демократ Ґергард Шрьодер, Олаф Шольц був спочатку генеральним секретарем СДПН (2002-2004), а згодом федеральним міністром праці (2007-2009). 2011 року Олафа Шольца обрали мером Гамбурга, він керував цим містом сім років. А після виборів до Бундестагу 2017-го Шольц повернувся до Берліна, де обійняв посади віцеканцлера й міністра фінансів у федеральному уряді.

"Олаф Шольц став тоді одним із найважливіших політиків СДПН", - відзначає Süddeutsche Zeitung. Попри це, нагадує видання, 2019 року лідерами СДПН стали Саскія Ескен і Норберт Вальтер-Борьянс, не настільки відомі політики, як Шольц. Зате він зберіг портфель міністра фінансів в уряді Меркель. "Під час пандемії коронавірусу Шольц відзначається як кризовий менеджер, - наголошує SZ. - Відмовляється від курсу жорсткої економії та запускає гігантську програму економічного стимулювання, фінансовану кредитами немислимих розмірів".

Улітку 2020 року Олаф Шольц став кандидатом СДПН у канцлери на виборах до Бундестагу, які відбулися 2021-го. Соціал-демократи тривалий час поступалися в опитуваннях консервативному блоку ХДС/ХСС і "Зеленим", але у вересні цього року посіли на федеральних виборах перше місце. На відміну від 2017-го, коли "коаліціада" тривала аж до початку березня наступного року, цього разу уряд удалося сформувати швидко (за мірками німецької політики). Соціал-демократ Олаф Шольц став канцлером, "зелені" Роберт Габек і Анналєна Бербок - відповідно віцеканцлером/міністром економіки і главою МЗС, а лідер лібералів Крістіан Лінднер очолив міністерство фінансів.

Раніше Олафа Шольца часто жартома називали Scholzomat, нагадує RND, - через його "суху", технократичну мову. Утім, усупереч чуткам, Шольц аж ніяк не позбавлений почуття гумору, запевняють політики СДПН, які добре знають нового канцлера. Його гумор, одначе, є "особливим".

Із своєю майбутньою дружиною Бріттою Ернст Олаф Шольц познайомився у Гамбурзі у середині 1980-х років. Фото focus.de.
Із своєю майбутньою дружиною Бріттою Ернст Олаф Шольц познайомився у Гамбурзі у середині 1980-х років. Фото focus.de.

Із своєю майбутньою дружиною Бріттою Ернст новий федеральний канцлер познайомився у Гамбурзі у середині 1980-х років. "Тут, у Гамбурзі, я шалено закохався у свою дружину", - нагадує слова Олафа Шольца видання Bild. "У паризькому готелі він просить її вийти за нього заміж. Шлюб беруть на початку грудня 1998 року. Обручки (з білого золота, без гравіювання, на правій руці) носять лише з 2013 року", – пише Bild. Дітей подружжя не має.

"Мені здається, я був би зовсім іншою людиною, якби не був одружений з Бріттою Ернст", - розповів Олаф Шольц перед виборами у телевізійному ток-шоу Brigitte live. Брітта Ернст є міністеркою освіти східної федеральної землі Бранденбург, а раніше займала такий же пост у північній землі Шлєзвіг-Гольштайн.

Подружжя живе у Потсдамі (поблизу Берліна), столиці землі Бранденбург. Саме Брітта Ернст, на думку Bild, спонукає Олафа Шольца до регулярних занять спортом, зокрема, джоґґінґом (бігом підтюпцем). На відпочинку (у Норвегії, на іспанському острові Майорка, в італійському Південному Тиролі) подружжя разом займається спортом і багато читає. "Брітта Ернст не буде класичною першою леді", – вважає Bild.

Читайте також: Останнє відеозвернення на посаді канцлерки: до чого закликала Меркель

Схожі новини