Передплата 2024 «Добра кухня»

То звідки взялася та клята “корона”?

Пандемія триває вже два роки. А відповіді й досі немає...

Минуло вже два роки, як у китайському місті Ухані виявили перші випадки небезпечного захворювання, яке згодом назвали Covid-19. Із того часу коронавірус забрав мільйони життів, а те, звідки на наші голови взялася ця напасть, досі залишається загадкою... У жовтні цього року ВООЗ створила Наукову дорадчу групу щодо походження нових патогенів (SAGO), до складу якої входять вчені з 26 держав, зокрема КНР і США. Як зазначив директор ВООЗ із надзвичайних ситуацій Майк Раян, це може бути “останнім шансом” визначити походження “вірусу, який зупинив увесь наш світ”... Утім, використати цей шанс ученим буде важко: Пекін не дозволяє створеній ВООЗ Групі провести нове детальне розслідування у Китаї, зокрема у лабораторії Уханського інституту вірусології (WIV).

Після двох років досліджень появи коронавірусу основних версій, як і раніше, дві.

Перша - цей вірус виник у природний спосіб і “перескочив” із тварин на людей (можливо, на ринку морепродуктів та екзотичних тварин Гуанань в Ухані). Щоправда, “винуватцями” призначають уже не тільки кажанів. Прихильники версії про природне походження коронавірусу кажуть, що між кажаном і людиною була проміжна ланка. Тобто ще якась тварина, можливо, панголін (рідкісний лускатий ссавець).

А друга версія - коронавірус якимось чином “утік” із лабораторії Уханського інституту вірусології (WIV), одного з найбільших світових центрів, де досліджували різні небезпечні віруси, зокрема ті, що виявили свого часу у кажанів.

Перша місія, яка складалася з дослідників, яких відрядила ВООЗ, і китайських учених, працювала в Ухані на початку 2021 року. Члени місії дійшли висновку, що коронавірус, імовірно, перейшов від кажанів до людей за посередництва інших тварин. А гіпотезу про витік коронавірусу з лабораторії в Ухані експерти місії розцінили тоді як “украй малоймовірну”... Утім, той висновок не став остаточним.

По-перше, ЗМІ повідомили про тиск із боку влади комуністичного Китаю, яка перешкоджала роботі наукової місії. А по-друге, голова Всесвітньої організації охорони здоров'я, ефіоп Тедрос Гебреєсус, свого часу обійняв цю посаду не без допомоги Китаю. Тож активна підтримка Гебреєсусом версії про природне походження коронавірусу виглядала підозрілою... Після критики однозначних висновків, зроблених спільною науковою місією, пан Гебреєсус дав задню: розцінив ті висновки як передчасні й оголосив про необхідність подальших досліджень у Китаї. “Не можна виключити нещасний випадок у лабораторії, поки не буде достатніх доказів, що його не було”, - наголосив голова ВООЗ у виданні Science.

І от у середині жовтня ВООЗ створила Наукову дорадчу групу щодо походження нових патогенів (SAGO). До нової команди експертів увійшла доктор Катаріна Зуммерматтер, фахівець із біобезпеки з лабораторії швейцарського Інституту інфекційних хвороб. Це свідчить про те, що ВООЗ усе-таки прагне розглянути версію витоку з лабораторії WIV.

Але наскільки реальним є нове ґрунтовне дослідження?

Провести його навряд чи вдасться. Ще у липні китайська влада відхилила план повторного розслідування ВООЗ, зокрема виступила проти перевірки Уханського інституту вірусології. Мовляв, версію про витік “корони” з лабораторії вже спростували, і нові дослідження щодо походження цього вірусу треба проводити не у КНР, а в інших державах. Пекін каже так: хоча Covid-19 уперше діагностували в Ухані, це не означає, що коронавірус з'явився у Китаї. Адже цей вірус, стверджує Пекін, міг потрапити до КНР ззовні - в імпортних заморожених продуктах. При цьому китайська влада посилається на дослідження, автори яких припускають: перш ніж коронавірус виявили в Ухані, він уже був в інших країнах…

Тим часом у вересні у Лаосі, що межує з Китаєм, у кажанів були виявлені віруси, ближчі до SARS-CoV-2, ніж усі інші відомі природні збудники. Один із виявлених у Лаосі вірусів, BANAL-52, збігається зі SARS-CoV-2 на 96,8 %. “Тепер я впевнений, що SARS-CoV-2 має природне походження”, - заявив вірусолог із Сінгапуру Лінфа Ван.

Але навіть 96,8% збігу - зовсім не 100 %, кажуть прихильники версії про витік “корони” з лабораторії.

І нагадують про суперечливі експерименти, які проводили в лабораторії WIV китайська вірусологиня Ши Женглі й глава американського EcoHealth Alliance Пітер Дашак (за дивним збігом обставин, він був членом першої місії ВООЗ, яка працювала в Ухані).

За даними Science, у лабораторії WIV зберігалося близько двох тисяч зразків, взятих у кажанів, заражених коронавірусами. Ши й Дашак начебто модифікували ті віруси, - аби визначити, наскільки вони можуть бути небезпечними для людей. Прихильники версії про лабораторне походження “корони” не мають сумніву: якщо Ши й Дашак проводили дослідження, які призвели до катастрофічної пандемії, то самі про це точно не розкажуть…

Читайте також: Bloomberg: “Омікрон” передався між двома людьми, що не контактували одне з одним

Схожі новини