Передплата 2024 «Добрий господар»

Японський острів - під шаром вулканічної пемзи

“Постарався” підводний вулкан

До берегів японського острова Окінава дісталася величезна кількість пемзи, яка утворилася внаслідок виверження підводного вулкана в Тихому океані. За інформацією Japan News, шар вулканічної пемзи створив неабиякі проблеми тамтешнім рибалкам.

Через пемзу рибі на фермах Окінави бракує кисню, і вона позасинала, а рибальські човни не можуть виходити на промисел… Як повідомляє портал Japan News, на Окінаві припинили курсувати морські пороми, оскільки пемза заважає нормальній роботі двигунів.

Шматочки пемзи утворилися внаслідок виверження підводного вулкана, розташованого поблизу островів Огасавара. Виверження сталося у серпні, інформує Yomiuri Shimbun, і з того часу океанські течії донесли пемзу до Окінави та інших менших японських островів.

Той самий підводний вулкан вивергався 1986-го, але його цьогорічне виверження було набагато сильнішим. (За інформацією японської інформагенції Kyodo, унаслідок серпневого виверження підводного вулкана в Тихому океані утворився новий острів. Він розташований за 1200 км на південь від Токіо). Грубий шар пемзи укрив порти, гавані й пляжі Окінави, що, як відзначає Japan News, можна назвати «новим різновидом вулканічної катастрофи». На думку експертів, океанські течії можуть донести вулканічну пемзу до трьох великих японських островів — Кюсю, Хонсю й Сікоку.

Для збирання й вивезення пемзи на Окінаві залучили важку техніку. Токіо обіцяє остров'янам фінансову підтримку, але, на думку Japan News, центральна влада мала б також надати необхідні матеріали й допомогу експертів.

Читайте також: Через виверження вулкана в іспанське місто ринув потік туристів

Схожі новини