Передплата 2024 ВЗ

“Сир, кокаїн і вбивці”

Як вважає німецький тижневик Der Spiegel, так можна описати Нідерланди — “наркотичний супермаркет Європи”

На обкладинці останнього номера німецького тижневика Der Spiegel («Дзеркало») — ілюстрація до матеріалу про сусідні Нідерланди. Цю країну символізує дівчина у голландському національному вбранні, яка тримає прострілену головку сиру, всередині якої — мішечки з кокаїном. У іншій руці дівчини, яка палить цигарку з марихуаною, автомат Калашникова… А підпис до усієї цієї краси такий: «Сир, кокаїн і вбивці. Як Голландія через слабку політику щодо наркотиків стала мафіозним раєм».

Ось так бачить Нідерланди німецький тижневик Der Spiegel... "Сумна, але у цілому правдива картина", - визнала нідерландська газета De Telegraaf. Фото spiegel.de.
Ось так бачить Нідерланди німецький тижневик Der Spiegel... "Сумна, але у цілому правдива картина", - визнала нідерландська газета De Telegraaf. Фото spiegel.de.

Як розповів у «Шпіґелі» глава німецької митної поліції Франк Букенгофер, «Нідерланди перетворилися на наркотичний супермаркет Європи». На думку автора матеріалу в німецькому виданні, Нідерланди не дають собі ради з наркомафією, а призвела до цього ліберальна політика цієї держави щодо наркотиків. Саме через неї, вважає Der Spiegel, Нідерланди потрапили у тенета наркомафії. І тепер нідерландські прокурори й журналісти мають «перевіряти свої автомобілі: чи не заховано під ними бомбу?». У цьому контексті німецьке видання нагадує про липневе вбивство журналіста-розслідувача Петера Р. де Вріза, якого, найімовірніше,
замордували на замовлення наркоділків.

Скандальна стаття у німецькому «Шпіґелі» спровокувала дискусію у нідерландських ЗМІ. Деякі видання вважають, що на «Дзеркало» немає чого нарікати. Мовляв, підстави для висновків про Нідерланди як «наркотичний супермаркет Європи» німці справді мають…

«Сумна, але здебільшого правдива картина», — так прокоментував матеріал у «Шпіґелі» головний редактор найбільшої нідерландської газети De Telegraaf. І додав у редакційній статті: «Ми надто довго легковажили зростанням організованої злочинності».

«Роберто Савіано, італійський журналіст і експерт із мафії, назвав Нідерланди притулком для наркоторгівлі й відмивання грошей», — констатує нідерландське видання De Volkskrant. А газета Algemeen Dagblad відзначає, що стаття у «Шпіґелі» збіглася у часі з дискусією, яка розпочалася у Німеччині, — щодо можливої лібералізації політики щодо наркотиків. «Імовірна урядова коаліція соціал-демократів, „зелених“ і лібералів обговорює можливу легалізацію продажу легких наркотиків», — повідомляє Algemeen Dagblad.

Читайте також: «Кокаїнових бегемотів» Ескобара стерилізують: чому їх треба позбутися?

Схожі новини